Avondmensen slapen beter na lichttherapie in de ochtend
De bi ologische klok van avondmensen kan worden vervroegd door hen in de ochtend gedurende dertig minuten bloot te stellen aan blauw licht. Dat is een van de conclusies van Moniek Geerdink, die vrijdag 29 september promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen. ‘Door het vervroegen van de biologische klok kan het slaapritme van avondmensen beter worden afgestemd op de gangbare kantoortijden. Avondmensen kunnen daardoor langer slapen voordat ’s ochtends de wekker gaat. Bovendien voelen zij zich na blootstelling aan het blauwe licht alerter in de ochtend,’ zegt Geerdink.
In onderstaande video geeft Geerdink drie tips voor een goede nachtrust.
Meer informatie
-
Contact: Moniek Geerdink, via de Afdeling Communicatie
-
Lees een uitgebreide samenvatting van het proefschrift: In search of light therapy to optimize the internal clock, performance and sleep
-
Zie ook: de onderzoeksgroep Chronobiologie van het Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences
-
Zie ook de eerdere video over het onderzoek van Geerdink: Wat doet licht met slaap?
Laatst gewijzigd: | 14 december 2023 13:44 |
Meer nieuws
-
14 juli 2025
ERC Proof of Concept grant voor Kottapalli en Covi
Professoren Ajay Kottapalli en Erika Covi hebben allebei een Proof of Concept grant ontvangen van de European Research Council (ERC).
-
10 juli 2025
Nationale Wetenschapsagenda subsidie voor nanomedicine onderzoek
Prof. Dr. Anna Salvati, Dr. Christoffer Åberg en Prof. Dr. Siewert-Jan Marrink ontvangen een Nationale Wetenschapsagenda financiering om met het NanoMedNL consortium levensreddende medicijnen op basis van nanotechnologie verder te ontwikkelen.
-
10 juli 2025
Nationale Wetenschapsagenda subsidie voor circulaire biogebaseerde materialen
Prof. dr. Anastasiia Krushynska ontvangt een Nationale Wetenschapsagenda (NWA) subsidie van EUR 600.000 om innovatieve technologieën te helpen ontwikkelen voor het omzetten van laagwaardig organisch afval in duurzame, recyclebare materialen.