Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Hoogleraar Milieurecht: ‘Claim Milieudefensie niet uit de lucht gegrepen’

Prof. Van der Veen over de rechtszaak tegen de Nederlandse staat
08 september 2017

Donderdag 7 september was bijzonder hoogleraar Milieurecht Gerrit van der Veen te gast bij het NPO Radio 1 programma Nieuws en Co. Hij sprak over de rechtszaak die  Milieudefensie tegen de Nederlandse staat heeft aangespannen en gewonnen . Milieudefensie is van mening dat de huidige overheidsplannen om de hoeveelheid stikstofdioxide en fijnstof in de lucht te reduceren te vaag zijn en stapte daarom naar de rechter.

Van der Veen was aanwezig bij de uitspraak en volgens hem is het geen verrassing dat de staat zo snel tot actie overgaat: “Tweeënhalf jaar voor stikstofdioxide en zesenhalf jaar voor fijnstof wat betreft vertraging, dat had op grond van de Europese regels niet gemogen. Dit zijn harde regels die bindend zijn, waar burgers een beroep op kunnen doen. Als het te lang duurt, dan snap ik wel dat in dit geval Milieudefensie en een aantal anderen naar de rechter stappen om bevestigd te krijgen wat toch wel in de lijn der verwachting lag.”

Concentratie stikstofdioxide en fijnstof in Nederlandse lucht

De Geodienst , het ruimtelijk expertisecentrum van de RUG, presenteert vandaag inzichtelijke kaarten van de concentraties van stikstofdioxide en fijnstof in de Nederlandse lucht. Benieuwd naar de concentratie van deze vervuilende stoffen in jouw eigen omgeving? Bekijk dan de onderstaande kaarten.

'Schone lucht is staatsverantwoordelijkheid'

Volgens hoogleraar Van der Veen is het lastig voor het kabinet om binnen twee weken iets aan de slechte cijfers te doen: “De rechter is heel duidelijk, je moet binnen twee weken identificeren waar de probleempunten nog zijn, waar de overschrijdingen van de Europese normen zich nog voordoen. Daarnaast moet de staat vaart maken met de voorbereiding van een plan.” Van der Veen wijst er op dat de rechtbank vrij duidelijk is geweest dat het in principe een staatsverantwoordelijkheid is om de concentratie stikstofdioxide en fijnstof in de lucht te reduceren: “Het is daarom de vraag in hoeverre de staat en de overige partijen waarmee de staat wil onderhandelen nog rek hebben, bijvoorbeeld gemeenten die wat anders of wat minder willen.”

Meer informatie

Laatst gewijzigd:14 september 2017 11:46

Meer nieuws