Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Opening Origins Center op symposium Fundamentals of Life in the Universe

30 augustus 2017
© ESA/ATG medialab – CC BY-SA IGO 3.0

Op 31 augustus openden Louise Vet (directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie, NIOO-KNAW), Ben Feringa (Rijksuniversiteit Groningen, Nobelprijswinnaar Chemie 2016) en Rens Waters (algemeen en wetenschappelijk directeur van het Netherlands Space Research Institute SRON) het Origins Center, voor een publiek van ruim 200 deelnemers aan het symposium Fundamentals of Life in the Universe .

Het symposium Fundamentals of Life vond plaats op de Zernike Campus van de RUG. Negentien sprekers uit binnen- en buitenland belichtten de vele aspecten en uitdagingen in de zoektocht naar de oorsprong van leven. Aan het slot sprak Stan Gielen, voorzitter van NWO, over de toekomst van de Nationale Wetenschapsagenda.

Origins Center

Het Origins Center is een virtuele bundeling van krachten van vooraanstaande Nederlandse onderzoekers binnen de astronomie, biofysica, ecologie, moleculaire en evolutiebiologie, planetaire en aardwetenschappen, chemie, wiskunde, informatica en computational science, die zich richten op de oorsprong van het leven in ruime zin. Het Origins Center kreeg in juli een subsidie van € 2,5 miljoen toegewezen van NWO, voor een driejarig programma gericht op een aantal voorbereidende onderzoeksprojecten. In het programma is de vorming van een virtueel centrum voorzien, dat de samenwerking tussen deze onderzoekers en gelijkgerichte centra in het buitenland zal ondersteunen. Ook zal het Origins Center initiatieven nemen op het gebied van de wetenschapscommunicatie.

Het programma dat het centrum uitvoert omvat vijf driejarige projecten gericht op de oorsprong van leven-dragende planeten en van het leven op planeet aarde, op voorspelbaarheid van evolutie, op maakbaarheid en stuurbaarheid van leven, op de modellering van de planeet aarde als een exoplaneet en op wiskundig begrip van het effect van opkomende fenomenen op de onderliggende organisatieniveaus in natuurlijke systemen. De projecten moeten gezamenlijk de basis leggen voor een groter en langer lopend wetenschappelijk programma, dat baanbrekende inzichten in het fenomeen ‘leven’ van astrofysische, planetaire tot moleculaire schaal zou moeten opleveren.

Meer informatie

Laatst gewijzigd:06 oktober 2017 12:06

Meer nieuws

 • 16 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...

 • 13 maart 2018

  Auke Hulst wordt gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen

  Schrijver en muzikant Auke Hulst wordt de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview met hoogleraar moderne letterkunde Mathijs Sanders zal hij zich komend najaar onder de noemer ‘zwemmen in brak...