Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Feringa en Poppema verwelkomen ruim 2.300 internationale studenten

29 augustus 2017

De Rijksuniversiteit Groningen heeft donderdag 31 augustus ruim 2.300 nieuwe internationale studenten welkom geheten. Zij werden officieel ontvangen in De Oosterpoort met toespraken, een braderie en een borrel. Sprekers op de Welcoming Ceremony waren onder andere Nobelprijswinnaar prof. Ben Feringa, wethouder Roeland van der Schaaf van de gemeente Groningen en prof. Sibrand Poppema, voorzitter van het College van Bestuur van de RUG.

Welkomstceremonie
Welkomstceremonie

De RUG begroet jaarlijks studenten van 120 verschillende nationaliteiten. De Welcoming Ceremony is voor hen een belangrijke en hoog gewaardeerde introductie. De ontvangst op de RUG is al meermalen door buitenlandse studenten aangemerkt als een van de beste van Nederland, onder andere door het gedurende 2 dagen aanwezig zijn met een ontvangstcomité op Schiphol. De Welcoming Ceremony is de afgelopen jaren behoorlijk gegroeid, vandaar dat gekozen is voor Cultuurcentrum De Oosterpoort.

Programma

De Ceremony begon om 13 uur. Openingssprekers waren prof. Sibrand Poppema, voorzitter van het College van Bestuur, wethouder Roeland van der Schaaf, en Adiëlla Boot, president ESN 2017-2018. Na een officieel welkom was er een informatiemarkt over studentenvoorzieningen en -verenigingen.
Ook waren er sportieve- en fietsworkshops en was er aandacht voor praktische zaken als studieondersteuning, veiligheid, verzekeringen en bankrekeningen, gezondheidszorg, etc. De belangrijkste ‘motivational speaker’ voor de nieuwe studenten was prof. Ben Feringa, winnaar van de Nobelprijs voor Scheikunde in 2016. Rond 16.30 uur begon de borrel en was er livemuziek.


Meer dan vijfduizend buitenlandse studenten

Het aantal internationale studenten en medewerkers aan de RUG neemt elk jaar toe. Dat is een ontwikkeling die de universiteit op alle mogelijke manieren stimuleert: door verbetering van voorzieningen, uitbreiding van Engelstaligheid en versterking van internationale positionering. Inmiddels zijn zo’n 30 bacheloropleidingen en het merendeel van de masteropleidingen Engelstalig. Het aantal ‘reguliere’ buitenlandse studenten (die studeren om bachelor of master te worden) steeg de afgelopen jaren aan de RUG ieder jaar met zo’n 10%, naar circa 5.500 nu. Daarbij komen nog ca. 800 studenten die hier kortere tijd zijn, bv. in verband met een uitwisselingsprogramma, en natuurlijk de promovendi.

Laatst gewijzigd:03 november 2017 12:18
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...