Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

RUG ontwikkelt proefdiervrije onderzoeksmethode

05 juli 2017

Voor het onderzoek naar leverziekten wordt vaak gebruik gemaakt van proefdieren, uiteraard onder strikte protocollen. Hierbij worden vooral vetgemeste muizen ingezet. Vervolgens kijken onderzoekers naar de gevolgen van het overgewicht op de werking van de lever. RUG-hoogleraar Peter Olinga van de Faculteit Science and Engineering ontwikkelt een model waarbij het gebruik van proefdieren voor leveronderzoek in de toekomst niet langer nodig is. Door flinterdunne menselijke leverplakjes in een chip te plaatsen, hoopt Olinga meer informatie te krijgen over leverziektes en betere medicijnen te kunnen ontwikkelen. In deze video zie je hoe Olinga dat aanpakt, helemaal proefdiervrij.

Laatst gewijzigd:11 juli 2017 12:37
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 22 februari 2019

  RUG gunt bouw Feringa Building aan Ballast Nedam

  De bouwkundige aanbestedingsprocedure voor de bouw van onze nieuwe Feringa Building is binnenkort afgerond: Ballast Nedam gaat het indrukwekkende gebouw voor Beta-technisch onderwijs en onderzoek bouwen op de Zernike Campus.

 • 20 februari 2019

  De ongebruikelijke erfelijkheid van telomeerlengte

  Bij de overerving van telomeerlengte spelen epigenetische effecten een belangrijke rol. Zeker een derde van de overerving is epigenetisch van aard. Dat concluderen Groninger onderzoekers, die voor het eerst een schatting van dit fenomeen konden maken...

 • 19 februari 2019

  Nanoporiën maken massaspectrometer voor eiwitten mogelijk

  RUG-onderzoekers hebben nanoporiën ontwikkeld waarmee ze direct de massa van kleine eiwitjes (peptiden) kunnen meten. Een artikel over deze ontdekking is op 19 februari jl. gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.