Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Sonttolregisters Online zoekt vrijwilligers

04 mei 2017

Interesse in puzzelen, geschiedenis en oud handschrift? De Rijksuniversiteit Groningen en Tresoar zoeken vrijwilligers om mee te helpen aan de realisatie van een unieke historische databank: Sonttolregisters Online.

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Tresoar, het Fries Historisch en Letterkundig Centrum, zoeken vrijwilligers om mee te helpen bij de invoer van gegevens uit de originele Deense Sonttolregisters in de online databank Solttolregisters Online ( www.soundtoll.nl ). De Sonttolregisters vormen de administratie van de tol die de koning van Denemarken lang hief over de scheepvaart door de Sont, de zeestraat die de Noordzee en de Oostzee met elkaar verbindt. Zij zijn de centrale bron voor de geschiedenis van de zo belangrijke Oostzeehandel. De databank wordt wereldwijd door professionals en amateurs voor onderzoek gebruikt. Hij bevat op dit moment al de gegevens van 1,6 miljoen doorvaarten uit 247 jaren tussen 1591 en 1857.

De bron is met de hand in het Deens geschreven. Het schrift is vaak lastig, maar het Deens is snel te begrijpen. Voorkennis is niet nodig, maar de deelnemers moeten bereid zijn het schrift te leren lezen en de gegevens te leren invoeren. De projectleiding helpt hen daarbij onder meer door frequente facultatieve instructiebijeenkomsten. Het is leuk werk voor wie zich interesseert voor geschiedenis en oud handschrift en van puzzelen houdt. De deelnemers voeren de gegevens thuis, op hun eigen computer in. Het betreft de namen van de schippers, hun woonplaatsen en havens van vertrek, de lading van hun schepen en de tolbedragen. Enige kennis van de Engelse taal komt van pas.

Inlichtingen: Jan Willem Veluwenkamp, Rijksuniversiteit Groningen: 050-3639345 of 050-5273197, j.w.veluwenkamp@rug.nl .

STR film 2, scan 446 (1557)
STR film 2, scan 446 (1557)
Laatst gewijzigd:04 mei 2017 10:56
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws