Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

RUG-studenten genomineerd voor Young Business Award 2017

04 april 2017
Nutte van Belzen (basisarts), Wisse Krikke (student bedrijfskunde) en Jean-Luc Kraaijenoord (student rechten).
Nutte van Belzen (basisarts), Wisse Krikke (student bedrijfskunde) en Jean-Luc Kraaijenoord (student rechten).

Nutte van Belzen (basisarts), Jean-Luc Kraaijenoord (student rechten) en Wisse Krikke (student bedrijfskunde) zijn met hun bedrijf CC Diagnostics genomineerd voor de Young Business Award 2017. De start-up valoriseert een nieuwe test voor de screening van baarmoederhalskanker.

Op basis van de huidige screeningsmethode krijgen alleen al in Nederland ruim 5000 vrouwen per jaar ten onterechte de indicatie dat mogelijk sprake is van baarmoederhalskanker. Die groep moet vervolgens een invasief onderzoek bij de gynaecoloog ondergaan. Toepassing van de nieuwe test in de workflow van Amerikaanse en Europese landen vermindert de kans op zogenaamde ‘fout positieve’ uitslagen en verlaagt het percentage gemiste kankergevallen.

De beste resultaten

De afgelopen veertien jaar is binnen het UMCG onderzoek gedaan naar een nieuwe methode voor de screening van baarmoederhalskanker. CC Diagnostics valoriseert de DNA-gebaseerde hypermethylatie PCR-test, welke een combinatie van 8 verschillende genen bevat. Als de test van CC Diagnostics gecombineerd wordt met de bekende hr-HPV test, worden de beste resultaten behaald en kan het percentage gemiste kankers dalen van 24% naar 3%. De nieuwe test kan bovendien voorkomen dat vrouwen onnodig een colposcopie moeten ondergaan. De potentiële jaarlijkse kostenbesparing in Nederland bedraagt 2,9 miljoen euro.

Finale op 6 juni

Van Belzen, Kraaijenoord en Krikke zijn in 2016 begonnen met de valorisatie van de test. Als CC Diagnostics de Young Business Award wint, ontvangt het bedrijf een geldprijs van 12.500 euro om de start-up verder te ontwikkelen. CC Diagnostics is een van de twaalf genomineerden voor de prijs. Een jury kiest vier bedrijven die hun businessmodel mogen pitchen tijdens de finale op 6 juni. Daarnaast kan het publiek stemmen welke start-up de vijfde finalist wordt.

Laatst gewijzigd:05 april 2017 15:57

Meer nieuws