Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Kunst onder de hamer bij de RUG

10 april 2017
Druk van J. Kraanen, Compositie C6 (2/3)

Vanaf 17 april vindt een online veiling plaats van 360 kunstwerken die verzameld zijn in het depot van het Universiteitsmuseum van de Rijksuniversiteit Groningen. Het gaat om kunstwerken die in het kader van de BKR-regeling decennia geleden zijn gemaakt en in bezit zijn gekomen van de RUG. Een online catalogus is te bekijken op de site van veilinghuis Omnia. Op 22 en 23 april zijn de kunstwerken te bekijken tijdens een kijkweekend. De veiling sluit op 24 april om 20.30 uur.

Online veiling

In het kader van de BKR-regeling voor kunstenaars heeft de overheid decennialang allerlei kunstwerken in bezit gekregen. Na een grondige inventarisatie van al dit werk, een aantal jaren geleden, heeft de overheid de kunstwerken die bij de RUG aanwezig waren aan de universiteit overgedragen. Een aantal werken gaat naar het Groninger Museum, maar in het depot van het Universiteitsmuseum zijn nog 360 schilderijen bijeen gebracht. Die worden online geveild door veilinghuis Omnia, vanaf 17 april. Geïnteresseerden kunnen de kunstwerken vanaf die datum in een online catalogus op de site van Omnia bekijken. Op 22 en 23 april is er van 12.00 - 16.00 aan het Nadorstplein 2 op de Zernike Campus een kijkweekend. De veiling sluit op 24 april om 20.30 uur.

Kunst weer voor publiek

Rolf ter Sluis, conservator van het Universiteitsmuseum: ‘Het is landelijk niet voor het eerst dat er een veiling is van BKR-kunstwerken. Ik denk dat het heel goed is dat we deze kunstwerken op die manier weer onder de aandacht brengen en dat ze opnieuw voor het publiek beschikbaar komen. Opslaan in ons depot kost veel geld en niemand heeft er wat aan. Mensen die dit persoonlijk of vanuit een bepaalde expertise waarderen kunnen op deze manier weer veel plezier aan deze kunstwerken beleven.’

Meer informatie

Laatst gewijzigd:19 april 2017 12:37

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....