Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Twee ERC Advanced Grants voor RUG-onderzoekers

29 maart 2017

Hoogleraar Demografie en Ruimte Clara Mulder en hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto hebben beiden een ERC Advanced Grant van 2,5 miljoen euro ontvangen van de European Research Council. Mulder richt zich op familiebanden en biedt een nieuw perspectief op binnenlandse migratie, immobiliteit en de gevolgen voor de arbeidsmarkt. Otto onderzoekt de mogelijkheden om nieuw leven te maken in het laboratorium.

ERC-project Clara Mulder

Claartje Mulder
Claartje Mulder

Binnenlandse migratie – verhuizing over lange afstand binnen de landsgrenzen – wordt meestal gezien als gunstig voor individuen en huishoudens. Het project ‘Family Ties’ is ontwikkeld om een bijdrage te leveren aan een veel breder begrip van binnenlandse migratie en de gevolgen daarvan voor de arbeidsmarkt dan mogelijk is met gangbare, voornamelijk economische verklaringen. Het project introduceert een nieuw perspectief op binnenlandse migratie en immobiliteit, en richt zich daarbij op de rol die familie, buiten het kerngezin, speelt in besluitvorming over wel of niet verhuizen, en waarheen. Daarbij wordt gekeken naar de complexiteit van hedendaagse gezinsverbanden. Het doel is de rol van familiebanden in binnenlandse migratie, immobiliteit en arbeidsmarkteffecten in kaart te brengen.

ERC-project Sijbren Otto

Kunnen we leven maken in het lab? Dit is een van de grootste uitdagingen voor de hedendaagse wetenschap. Doel van dit project is belangrijke stappen te zetten om de kloof tussen de scheikunde en de biologie te overbruggen door volledig synthetische systemen te bouwen. Deze dragen essentiële karakteristieken van het leven in zich: replicatie, metabolisme en compartimentering. Het koppelen van deze karakteristieken in een volledige synthetisch systeem is tot nog toe niet gelukt, tenminste niet zonder gebruik te maken van biomoleculen. Het project streeft ernaar dergelijke koppelingen te bewerkstelligen en chemische systemen te ontwikkelen die een minimale vorm van leven beginnen te benaderen.

Laatst gewijzigd:16 maart 2020 13:27
View this page in: English

Meer nieuws