Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Katja Loos leidt onderzoeksprogramma nano-materialen

13 december 2016
Programma NanoFun

RUG-hoogleraar polymeerchemie Katja Loos is hoofdaanvrager van onderzoeksproject NanoFun (Nanostructured self-assembled functional materials) waarin universiteiten en bedrijven samenwerken om bestaande materialen en technieken te verbeteren op nanoschaal. Via zelforganisatie kunnen zo verbeterde autobanden of staalsoorten ontstaan. Ook de productie van microchips is daarmee te verbeteren.

Het programma, dat mede wordt gecoördineerd door de M2i (stichting Materials Innovation Institute), is door NWO Chemische wetenschappen toegekend en krijgt 2,25 miljoen. Een miljoen hiervan is afkomstig van de zes industriële partners. De komende vijf jaar zullen verschillende promovendi en postdocs bijvoorbeeld werken aan de verbetering van de rolweerstand van autobanden door siliciumdeeltjes in het rubber te verwerken, aan het modificeren van het oppervlak van staal met polymeren en het verkleinen van de patronen op siliciumschijven voor de productie van chips. Naast de RUG zijn ook de vier TU’s bij het project betrokken. Ook zes bedrijven doen mee: het gaat om ASM, Philips SCIL, Continental, Tata Steel, Surfix en DSM.

Zelforganisatie

‘Wat de projecten verbindt is zelforganisatie’, legt Loos uit. Hierdoor is het mogelijk op nanoschaal iets toe te voegen aan bestaande producten of processen. De verschillende partners werken met verschillende materialen, maar er is ook overlap. De Wageningen Universiteit werkt bijvoorbeeld met polymeren om staal te coaten, terwijl Loos andere polymeren gebruikt om de productie van microchips te verbeteren. ‘De bedoeling is dat we van elkaar leren. Daartoe zijn er ook gezamenlijke workshops.’

In de groep van Katja Loos komen twee postdocs twee jaar lang aan dit onderzoek werken. Bij de partners komen nog eens 3 promovendi en 3 postdocs te werken. Het projectmanagement is in handen van M2i.

NanoFun

NanoFun is gefinancierd door het NWO Chemical Industrial Partnership Programme (CHIPP), dat is bedoeld voor publiek-private samenwerking tussen ten minste één bedrijf en ten minste twee kennisinstellingen. Projecten worden voor 50% gefinancierd door het bedrijfsleven en voor 50% door NWO.

Laatst gewijzigd:15 december 2016 09:38

Meer nieuws

 • 20 februari 2018

  Zelforganisatie onderwaterplanten houdt rivieren gezond

  Onderwaterplanten spelen een essentiële rol om rivieren en waterlopen gezond te houden. Biologe Loreta Cornacchia van het Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) ondervond dat de waterplant sterrenkroos een regelmatig verspreid 'klonterig'...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....

 • 14 februari 2018

  Jochen Mierau: ‘De gezondheidsverschillen in Noord-Nederland zijn bizar’

  Als kleine jongen ervoer hij het enorme contrast tussen Oost- en West-Berlijn. Nu maakt hij zich sterk voor het verminderen van schrijnende gezondheidsverschillen in onze regio. Een gesprek met Jochen Mierau, de onvermoeibare initiatiefnemer van de...