Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Katja Loos leidt onderzoeksprogramma nano-materialen

13 december 2016
Programma NanoFun

RUG-hoogleraar polymeerchemie Katja Loos is hoofdaanvrager van onderzoeksproject NanoFun (Nanostructured self-assembled functional materials) waarin universiteiten en bedrijven samenwerken om bestaande materialen en technieken te verbeteren op nanoschaal. Via zelforganisatie kunnen zo verbeterde autobanden of staalsoorten ontstaan. Ook de productie van microchips is daarmee te verbeteren.

Het programma, dat mede wordt gecoördineerd door de M2i (stichting Materials Innovation Institute), is door NWO Chemische wetenschappen toegekend en krijgt 2,25 miljoen. Een miljoen hiervan is afkomstig van de zes industriële partners. De komende vijf jaar zullen verschillende promovendi en postdocs bijvoorbeeld werken aan de verbetering van de rolweerstand van autobanden door siliciumdeeltjes in het rubber te verwerken, aan het modificeren van het oppervlak van staal met polymeren en het verkleinen van de patronen op siliciumschijven voor de productie van chips. Naast de RUG zijn ook de vier TU’s bij het project betrokken. Ook zes bedrijven doen mee: het gaat om ASM, Philips SCIL, Continental, Tata Steel, Surfix en DSM.

Zelforganisatie

‘Wat de projecten verbindt is zelforganisatie’, legt Loos uit. Hierdoor is het mogelijk op nanoschaal iets toe te voegen aan bestaande producten of processen. De verschillende partners werken met verschillende materialen, maar er is ook overlap. De Wageningen Universiteit werkt bijvoorbeeld met polymeren om staal te coaten, terwijl Loos andere polymeren gebruikt om de productie van microchips te verbeteren. ‘De bedoeling is dat we van elkaar leren. Daartoe zijn er ook gezamenlijke workshops.’

In de groep van Katja Loos komen twee postdocs twee jaar lang aan dit onderzoek werken. Bij de partners komen nog eens 3 promovendi en 3 postdocs te werken. Het projectmanagement is in handen van M2i.

NanoFun

NanoFun is gefinancierd door het NWO Chemical Industrial Partnership Programme (CHIPP), dat is bedoeld voor publiek-private samenwerking tussen ten minste één bedrijf en ten minste twee kennisinstellingen. Projecten worden voor 50% gefinancierd door het bedrijfsleven en voor 50% door NWO.

Laatst gewijzigd:15 december 2016 09:38

Meer nieuws

 • 17 mei 2018

  Kans op langdurige rouwstoornis bij vermissing lijkt vijf keer groter dan bij natuurlijk overlijden

  Vermissing van een dierbare leidt in ongeveer de helft van de gevallen tot langdurige psychologische klachten bij achterblijvers. De kans op ontstaan van een langdurige rouwstoornis bij vermissing lijkt vijf keer groter dan na een natuurlijk overlijden...

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...