Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Verenigde Naties naar Groningen voor energietraining

30 november 2016

Van 30 november tot en met 7 december komen beleidsmakers van ontwikkelingslanden en opkomende economiën uit alle hoeken van de wereld naar Groningen voor een opleidingsprogramma over energietransitie. De trainingsweek wordt georganiseerd door United Nations Industrial Development Organisation (UNIDO) en Energy Academy Europe (EAE).  Het gevarieerde cursusprogramma bevat bijdragen van sprekers van onder meer de Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool, ECN, PwC, Gasunie, Alliander en TU Delft. Aan het eind van de trainingsweek komt UNIDO-directeur Pradeep Monga naar Groningen om verdere samenwerking tussen UNIDO en Energy Academy te bekrachtigen.

Zo’n 25 beleidsambtenaren en ministerie-medewerkers uit landen als China, India, Indonesië, Myanmar, Mongolië, Egypte, Nigeria, Botswana, Tanzania, Brazilië, Georgië en Oekraïne krijgen in hun trainingsweek vanuit verschillende invalshoeken handvatten aangereikt voor het opbouwen van een duurzaam energiesysteem. Onderwerpen als duurzame industrie, energietechnologie, energiebesparing, systeemintegratie en -ontwerp, economische aspecten, innovatieve ecosystemen, maatschappelijke impact en psychologische aspecten van energietransitie komen aan bod. Ook  staat een excursie naar Ameland op het programma: het eiland werkt aan een 100% zelfvoorzienend duurzaam energiesysteem.

EnTranCe

De trainingen worden voornamelijk gehouden bij EnTranCe. Deze test- en experimenteerfaciliteit op Zernike Campus Groningen spreekt tot de verbeelding en laat de energietransitie in de praktijk zien. De nieuwbouw van het complex werd vorig jaar geopend door ZKH Willem Alexander en heeft inmiddels meerdere toepassings-units op haar grondgebied in werking.

Energy Academy Europe is een centre of excellence voor energietransitie dat zich richt op onderwijs, onderzoek en innovatie en is een initiatief van overheden, Hanzehogeschool Groningen (link) en Rijksuniversiteit Groningen (link), ondersteund door partners uit de energiebranche.

UNIDO is het gespecialiseerde onderdeel binnen de VN dat zich toelegt op bevordering van inclusieve en duurzame industriële ontwikkeling in ontwikkelingslanden en opkomende economieën.

Bron: persbericht Energy Academy Europe

Meer informatie

Website Energy Academy

Unido
Laatst gewijzigd:30 november 2016 11:14

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...