Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

RUG geeft Usva en University College plek op Healthy Ageing Campus

25 november 2016
Gebied noordentree, begrensd door Bloemsingel, E. Thomassen à Theussinklaan en voormalige A. Deusinglaan.
Gebied noordentree, begrensd door Bloemsingel, E. Thomassen à Theussinklaan en voormalige A. Deusinglaan.

De noordentree van de Healthy Ageing Campus, die de RUG in samenwerking met het UMCG ontwikkelt tot een internationale en levendige stadscampus, zal het nieuwe thuis zijn voor het University College Groningen (UCG) en Cultureel Studentencentrum Usva, zo besloot de RUG afgelopen week. De nieuwe locatie biedt mogelijkheden voor de gewenste groei voor UCG en biedt betere perspectieven voor Usva. Daarnaast wordt de komende jaren geïnvesteerd in renovatie en nieuwbouw van onderwijs- en researchvoorzieningen voor farmacie (FWN) en de Faculteit Medische Wetenschappen en zal samen met het UMCG onderzocht worden hoe sportvoorzieningen en gerelateerde bedrijven een plek kunnen krijgen op de campus. De ontwerpfase start begin 2017.

Bloemsingel 1: nieuw onderkomen University College Groningen
Bloemsingel 1: nieuw onderkomen University College Groningen

University College Groningen
De tijdelijke huisvesting aan de Hoendiepskade, waar het University College Groningen (UCG) momenteel is gehuisvest, beperkt de groeiwensen van de faculteit. Op de Healthy Ageing Campus wordt het monumentale pand Bloemsingel 1 [afbeelding] het onderkomen van het UCG. Het wordt mogelijk voor studenten om zowel te studeren als te wonen op de campus. Op de kop van de Vrydemalaan wordt studentenhuisvesting gerealiseerd door SSH. UCG-studenten volgen een Liberal Arts and Sciences programma met veel nadruk op innovatie, creativiteit en samenwerken. Deze opleiding is onlangs bekroond als topprogramma door Keuzegids Universiteiten.

Cultureel studentencentrum Usva
Ondanks een prachtig onderkomen aan de Munnekeholm koestert cultureel studentencentrum Usva een jarenlange wens voor een flexibeler gebouw met betere geluidsisolatie en een grotere theaterzaal (ca. 200 personen). Studenten en bezoekers kunnen op de nieuwe campuslocatie terecht in verschillende theaterzalen, studio’s en cursusruimten. De combinatie met aantrekkelijke horeca en buitenruimte met terras, zorgt zowel overdag als ’s avonds voor levendigheid op de campus. De aanwezigheid van andere culturele organisaties nabij de campus bieden mogelijkheden tot meer samenwerking.

Lustrumkunstwerk, sport en colleges
Naast de komst van Usva en UCG gaat de RUG multifunctionele onderwijsruimtes ontwikkelen op de campus waar met name studenten farmacie en van de Faculteit Medische Wetenschappen colleges zullen volgen. Ook zal het lustrumkunstwerk ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van de RUG op de campus worden geplaatst. De Duitse kunstenaar Julius Popp heeft hiervoor een ontwerp uitgewerkt. De exacte locatie wordt later bepaald. Daarnaast wordt de ontwikkeling van sportvoorzieningen meegenomen in de totale gebiedsontwikkeling.

Planning
Begin 2017 start de ontwerpfase van de verschillende gebouwen. Alle betrokken partijen gaan de komende periode met behulp van architecten aan de slag om hun eigen omgeving verder in te richten. Ook de ontwikkeling van het totale gebied wordt in samenwerking met de andere partijen verder gedetailleerd. Naar verwachting kunnen medio 2017 de eerste visualisaties van het gebied naar buiten worden gebracht. De (ver)bouw van de gebouwen zal vervolgens gefaseerd worden uitgevoerd.
Een van de eerste zichtbare resultaten is de sloop van enkele oude gebouwen en de aanleg van een openbaar vervoersknooppunt door de Gemeente en de Provincie.

Laatst gewijzigd:28 november 2016 14:14
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws