Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Ouderen en jongeren ‘proeven’ anders

24 november 2016

Bij gezonde ouderen lijken herinneringen en emoties, die als gevolg van eerdere ervaringen met het proeven van smaken zijn vastgelegd in het geheugen, te bepalen of zij iets lekker vinden. Anders dan eerder onderzoek wil doen geloven, beleven ouderen verschillende smaken niet minder intens dan jongeren. Dit blijkt uit onderzoek van neuropsychologe Heleen Hoogeveen van het UMCG. Zij promoveert op 30 november aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Er is steeds meer aandacht voor de rol van voeding tijdens het gezond ouder worden. Onderzoek richt zich daarbij meestal op de relatie tussen eigenschappen van voedsel en veroudering, bijvoorbeeld de mogelijk beschermende functie van vitamine B tegen achteruitgang van ons geheugen. Maar producten kunnen nog zo gezond zijn, als we ze niet lekker vinden, eten we ze niet. In haar proefschrift ging Hoogeveen na welke processen ten grondslag liggen aan de waardering van smaak door jongeren (18-30 jaar) en ouderen (60-72 jaar). Zij bestudeerde hierbij zowel de processen die een rol spelen bij het zien van voedingsproducten, als bij het proeven er van. Zij deed dit door met behulp van fMRI en EEG de activiteiten in de hersenen te meten.

Geen verschil smaaksensatie jong en oud

Hoogeveen ging na of de manier waarop hersenen van gezonde ouderen de smaken zoet, zuur, zout en bitter verwerken, anders is dan bij jongeren. Uit haar onderzoek blijkt dat in de hersengebieden die smaakinformatie van de smaakpapillen in de mond ontvangen, er geen verschillen zijn in activiteit tussen jongeren en ouderen. Dit betekent dat er geen verschil is in hoe intens een smaak wordt ervaren tussen gezonde jongeren en ouderen. Ook een gedragstest waarmee Hoogeveen deze smaaksensatie mat, leverde geen verschillen tussen jongeren en ouderen op.

Invloed emoties op smaak

Echter er bleken toch verschillen in waardering van smaak te zijn tussen ouderen en jongeren. Ouderen vonden zoete en zoute smaken lekkerder dan jongeren, in zure of bittere smaken was geen verschil. Volgens Hoogeveen blijkt hieruit duidelijk dat waardering van smaak van meer factoren afhankelijk is dan smaaksensatie alleen. Zij keek daarom naar de activiteit in hersengebieden die te maken hebben met geheugen en emotie, en vond dat ouderen in deze gebieden meer activiteit laten zien tijdens het proeven van verschillende smaken dan jongeren.

Individueel eetgedrag

Het effect van leeftijd op de waardering van smaken is volgens Hoogeveen het gevolg van veranderingen in de complexe interactie tussen deze smaaksensatie, emoties en informatie die in ons geheugen is opgeslagen. Volgens haar is het dan ook niet nodig om in alle gevallen smaakversterkers toe te dienen in de voeding voor ouderen. Hoogeveen pleit er voor om meer aandacht te schenken aan de manier waarop emoties en geheugen bijdragen aan de waardering van eten en daarmee aan adequaat eetgedrag. Dit vereist een individuele benadering van eetgedrag. Volgens Hoogeveen is dat relevant zowel voor zorgprofessionals als voor voedingsmiddelenbedrijven.

Curriculum vitae

Heleen Hoogeveen (1989,Balk) studeerde Neuropsychologie aan de  Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Zij verrichtte haar promotieonderzoek op het Neuro Imaging Centrum van de afdeling Neurowetenschappen (Universitair Medisch Centrum Groningen/RUG). Het project maakt deel uit van het onderzoeksinstituut BCN. Het onderzoek werd gefinancierd door het Top Instituut Food and Nutrition. Het project werd uitgevoerd in samenwerking met de Wageningen Universiteit, Friesland Campina en Nutricia. Hoogeveen wil zich als onderzoeker blijven inzetten op het snijvlak van de wetenschap en de voedingsmiddelenindustrie, ter bevordering van gezond ouder worden. De titel van haar proefschrift is: “Pleasure from food: different perspectives on aging”.

Bron: nieuwsbericht UMCG

Laatst gewijzigd:24 november 2016 09:50

Meer nieuws

 • 24 mei 2018

  Familie IC-patiënten tevreden over kwaliteit einde-leven-zorg

  Familieleden van patiënten op de Intensive Care vinden de kwaliteit van de zorg die daar geboden wordt, goed. Ze zijn in het bijzonder tevreden over de zorg aan het einde van het leven. Als verbeterpunt geven families aan dat ze meer betrokken hadden...

 • 15 mei 2018

  UMCG test vóór zwangerschap kans op krijgen ernstig ziek kind

  Vanaf half mei 2018 is het voor alle stellen in Nederland mogelijk om via 6 hiervoor getrainde huisartsen een DNA-dragerschapstest te doen. Deze test maakt het voor stellen mogelijk om al vóór de zwangerschap te laten onderzoeken of er een verhoogde...

 • 03 april 2018

  DNA-veranderingen verstoren team play in de cel

  DNA-veranderingen die ziekten veroorzaken zorgen niet altijd tot een verandering in de eiwitten zelf, maar kunnen soms leiden tot een verandering in de samenwerking tussen de eiwitten. Dat blijkt uit onderzoek van genetici van het Universitair Medisch...