Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Ouderen en jongeren ‘proeven’ anders

24 november 2016

Bij gezonde ouderen lijken herinneringen en emoties, die als gevolg van eerdere ervaringen met het proeven van smaken zijn vastgelegd in het geheugen, te bepalen of zij iets lekker vinden. Anders dan eerder onderzoek wil doen geloven, beleven ouderen verschillende smaken niet minder intens dan jongeren. Dit blijkt uit onderzoek van neuropsychologe Heleen Hoogeveen van het UMCG. Zij promoveert op 30 november aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Er is steeds meer aandacht voor de rol van voeding tijdens het gezond ouder worden. Onderzoek richt zich daarbij meestal op de relatie tussen eigenschappen van voedsel en veroudering, bijvoorbeeld de mogelijk beschermende functie van vitamine B tegen achteruitgang van ons geheugen. Maar producten kunnen nog zo gezond zijn, als we ze niet lekker vinden, eten we ze niet. In haar proefschrift ging Hoogeveen na welke processen ten grondslag liggen aan de waardering van smaak door jongeren (18-30 jaar) en ouderen (60-72 jaar). Zij bestudeerde hierbij zowel de processen die een rol spelen bij het zien van voedingsproducten, als bij het proeven er van. Zij deed dit door met behulp van fMRI en EEG de activiteiten in de hersenen te meten.

Geen verschil smaaksensatie jong en oud

Hoogeveen ging na of de manier waarop hersenen van gezonde ouderen de smaken zoet, zuur, zout en bitter verwerken, anders is dan bij jongeren. Uit haar onderzoek blijkt dat in de hersengebieden die smaakinformatie van de smaakpapillen in de mond ontvangen, er geen verschillen zijn in activiteit tussen jongeren en ouderen. Dit betekent dat er geen verschil is in hoe intens een smaak wordt ervaren tussen gezonde jongeren en ouderen. Ook een gedragstest waarmee Hoogeveen deze smaaksensatie mat, leverde geen verschillen tussen jongeren en ouderen op.

Invloed emoties op smaak

Echter er bleken toch verschillen in waardering van smaak te zijn tussen ouderen en jongeren. Ouderen vonden zoete en zoute smaken lekkerder dan jongeren, in zure of bittere smaken was geen verschil. Volgens Hoogeveen blijkt hieruit duidelijk dat waardering van smaak van meer factoren afhankelijk is dan smaaksensatie alleen. Zij keek daarom naar de activiteit in hersengebieden die te maken hebben met geheugen en emotie, en vond dat ouderen in deze gebieden meer activiteit laten zien tijdens het proeven van verschillende smaken dan jongeren.

Individueel eetgedrag

Het effect van leeftijd op de waardering van smaken is volgens Hoogeveen het gevolg van veranderingen in de complexe interactie tussen deze smaaksensatie, emoties en informatie die in ons geheugen is opgeslagen. Volgens haar is het dan ook niet nodig om in alle gevallen smaakversterkers toe te dienen in de voeding voor ouderen. Hoogeveen pleit er voor om meer aandacht te schenken aan de manier waarop emoties en geheugen bijdragen aan de waardering van eten en daarmee aan adequaat eetgedrag. Dit vereist een individuele benadering van eetgedrag. Volgens Hoogeveen is dat relevant zowel voor zorgprofessionals als voor voedingsmiddelenbedrijven.

Curriculum vitae

Heleen Hoogeveen (1989,Balk) studeerde Neuropsychologie aan de  Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Zij verrichtte haar promotieonderzoek op het Neuro Imaging Centrum van de afdeling Neurowetenschappen (Universitair Medisch Centrum Groningen/RUG). Het project maakt deel uit van het onderzoeksinstituut BCN. Het onderzoek werd gefinancierd door het Top Instituut Food and Nutrition. Het project werd uitgevoerd in samenwerking met de Wageningen Universiteit, Friesland Campina en Nutricia. Hoogeveen wil zich als onderzoeker blijven inzetten op het snijvlak van de wetenschap en de voedingsmiddelenindustrie, ter bevordering van gezond ouder worden. De titel van haar proefschrift is: “Pleasure from food: different perspectives on aging”.

Bron: nieuwsbericht UMCG

Laatst gewijzigd:24 november 2016 09:50

Meer nieuws

 • 12 februari 2019

  UMCG start onderzoek naar tevredenheid vrouwen over hun borsten

  Drie afdelingen van het UMCG starten een onderzoek naar de tevredenheid van vrouwen over hun borsten. Het gaat hierbij om vrouwen die nooit geopereerd of behandeld zijn aan hun borsten. Met de resultaten van dit onderzoek wil de afdeling plastische...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...

 • 01 februari 2019

  Jos Aartsen stopt in 4e kwartaal 2019 als UMCG-bestuursvoorzitter

  De heer Jos Aartsen, voorzitter Raad van Bestuur, gaat het UMCG in het vierde kwartaal 2019 verlaten. De concrete datum zal mede worden vastgesteld op basis van de datum van zijn opvolging.