Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

RUG: negen topopleidingen, beste brede klassieke universiteit

15 november 2016

Negen bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel 'Topopleiding'. In de lijst van Beste Universiteiten staat de RUG in de categorie Brede Klassieke Universiteiten op de gedeelde eerste plaats.

De Keuzegids meldt onder meer over de Rijksuniversiteit Groningen: ‘In onze kwaliteitsbeoordeling komt de RUG er de laatste jaren gemiddeld beter vanaf dan de universiteiten in de Randstad. De studenten vinden hun opleidingen net wat vaker dan elders uitdagend en goed georganiseerd.’ Bij de brede klassieke universiteiten steken volgens de Keuzegids ‘…. alleen Groningen en Nijmegen met meerdere opleidingen boven de middelmaat uit.’

Beste klassieke universiteit
Beste klassieke universiteit

Negen Topopleidingen

De Keuzegids Universiteiten 2017 kent het label Topopleiding toe aan opleidingen die in de beoordeling een totaalscore van 76 punten of meer halen. Van de 58 opleidingen die landelijk dit label krijgen zijn er negen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). De negen bacheloropleidingen van de RUG die volgens deze normen tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren zijn Archeologie (88 punten), Econometrics and Operations Research (78), Liberal Arts and Sciences (88), Minorities & Multilingualism (88), Religiewetenschappen (76), Scheikundige Technologie (80), Sterrenkunde (78), Theologie (78) en Wijsbegeerte (82). Opvallend: Archeologie, Theologie en Wijsbegeerte hebben al vijf jaar achtereen het label Topopleiding. (Landelijk geldt dit voor slechts 20 opleidingen.)

Vijftien RUG-opleidingen beste in categorie

Een studie kan ook de beste in zijn categorie van soortgelijke opleidingen zijn zonder het label topopleiding te krijgen. Er zijn vijftien RUG-opleidingen de beste in hun categorie. Het gaat om: Archeologie, Bewegingswetenschappen, Econometrics and Operations Research, Engelse taal en cultuur, Farmacie, Kunstgeschiedenis, Life Science and Technology, Media Studies, Minorities & Multilingualism, Nederlandse taal en cultuur, Rechtsgeleerdheid aan de vestiging Leeuwarden, Religiewetenschappen, Sociologie, Sterrenkunde en Wijsbegeerte.

De Keuzegids Universiteiten wordt jaarlijks uitgegeven door het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) en is bedoeld voor scholieren en decanen die zich willen oriënteren op universitaire bacheloropleidingen. De beoordelingen in de gids worden onder meer opgesteld aan de hand van studentenoordelen (Nationale Studentenenquête), gegevens van Studiekeuze123 en visitatierapporten van de NVAO. Voor de masteropleidingen bestaat een aparte Keuzegids Masters.

Meer informatie

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:22

Meer nieuws