Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Groningen aantrekkelijk voor internationale studenten

Totaal aantal studenten RUG stijgt met 2,5%
11 november 2016
Internationale studenten in Groningen
Internationale studenten in Groningen

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is succesvol met de werving van nieuwe internationale studenten. Ook het aantal nieuwe Nederlandse studenten stijgt. Per 1 oktober 2016 telt de RUG 28.756 studenten, een stijging van 2,5% ten opzichte van vorig jaar. In totaal zijn er 30.710 inschrijvingen voor een opleiding aan de RUG. Het marktaandeel in Nederland blijft gelijk, de RUG handhaaft zich op de 3e positie.

Voor de propedeusefase hebben zich 4972 nieuwe studenten ingeschreven (22,4% internationaal), voor de masterfase 805 (23,8% internationaal). Het totaal aantal nieuwe inschrijvingen is 6.513, inclusief de schakelprogramma’s. Dit is een stijging t.o.v. vorig jaar (+ 10,5 %).

Opnieuw stijging internationale studenten

Voor het collegejaar 2016-2017 hebben zich 1993 nieuwe internationale studenten ingeschreven (+ 16,7%). In totaal studeren nu 4983 studenten uit het buitenland aan de RUG, zij vormen 17,3% van het totaal aantal ingeschreven studenten. Ook het aantal uitwisselingsstudenten was met 1007 (+ 114) nog nooit zo hoog.

Meer dan 110 verschillende landen

Van de 4983 internationale studenten zijn 1896 afkomstig uit Duitsland. De overige 3087 internationale studenten komen uit meer dan 110 andere landen. Op de tweede plek staat nu Groot-Brittannië (310), gevolgd door China (288). Daarna volgen Italië, Roemenië, Indonesië, Bulgarije, Griekenland en Spanje.

Eenmalig effect leenstelsel

Het aantal nieuwe Nederlandse studenten is gestegen naar 3675 (+262). Vorig jaar was er sprake van een daling van het aantal nieuwe Nederlandse studenten. De invoering van het leenstelsel blijkt vooral een eenmalig effect te hebben gehad. Het totaal aantal Nederlandse studenten is nu 23.773.

Populaire opleidingen

De opleidingen met de grootste stijging van het absolute aantal ingeschreven studenten zijn de bachelors Economics & Business Economics en Rechtsgeleerdheid (beide + 124), de vorig jaar geïntroduceerde bachelor Media Studies (+ 100) en de bachelor Liberal Arts & Sciences van het University College Groningen (+ 84). Bij de faculteiten zijn de grote stijgers Wiskunde & Natuurwetenschappen (+ 352) en Letteren (+ 249).

Man-vrouw

De verhouding vrouwelijke-mannelijke studenten is ongeveer gelijk gebleven. Er zijn iets meer vrouwen (51,3%) dan mannen. Dit is ook het geval bij de eerste inschrijvingen (53,6%).
Laatst gewijzigd:11 november 2016 15:05
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 23 januari 2018

  Anton Scheurink: ‘Actief zijn is beter dan slank zijn’

  Anton Scheurink bestudeert de interacties tussen de hersenen en hormonen. Hij onderzoekt onder meer de principes achter NEAT: ‘non-exercise activity thermogenesis’, onbewust bewegen tijdens huis-tuin-en-keukenactiviteiten als traplopen, naar je werk...

 • 16 januari 2018

  Zeer beperkte stijging woonlasten grote gemeenten

  De stijging van de woonlasten in de grote gemeenten is dit jaar zeer beperkt. Huurders betalen 0,3 procent meer, eigenaar-bewoners 0,6 procent. Dat is veel minder dan de inflatie, die in 2018 naar verwachting uitkomt op 1,6 procent. Dit blijkt uit het...

 • 16 januari 2018

  Trage ‘hete elektronen’ verbeteren efficiëntie zonnecellen

  Fotonen waarvan de energie-inhoud groter is dan wat een halfgeleider kan absorberen produceren zogeheten ‘hete elektronen’. Het teveel aan energie dat die bij zich dragen gaat snel verloren door omzetting in warmte. RUG hoogleraar Maria Antonietta Loi...