Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Groningen aantrekkelijk voor internationale studenten

Totaal aantal studenten RUG stijgt met 2,5%
11 november 2016
Internationale studenten in Groningen
Internationale studenten in Groningen

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is succesvol met de werving van nieuwe internationale studenten. Ook het aantal nieuwe Nederlandse studenten stijgt. Per 1 oktober 2016 telt de RUG 28.756 studenten, een stijging van 2,5% ten opzichte van vorig jaar. In totaal zijn er 30.710 inschrijvingen voor een opleiding aan de RUG. Het marktaandeel in Nederland blijft gelijk, de RUG handhaaft zich op de 3e positie.

Voor de propedeusefase hebben zich 4972 nieuwe studenten ingeschreven (22,4% internationaal), voor de masterfase 805 (23,8% internationaal). Het totaal aantal nieuwe inschrijvingen is 6.513, inclusief de schakelprogramma’s. Dit is een stijging t.o.v. vorig jaar (+ 10,5 %).

Opnieuw stijging internationale studenten

Voor het collegejaar 2016-2017 hebben zich 1993 nieuwe internationale studenten ingeschreven (+ 16,7%). In totaal studeren nu 4983 studenten uit het buitenland aan de RUG, zij vormen 17,3% van het totaal aantal ingeschreven studenten. Ook het aantal uitwisselingsstudenten was met 1007 (+ 114) nog nooit zo hoog.

Meer dan 110 verschillende landen

Van de 4983 internationale studenten zijn 1896 afkomstig uit Duitsland. De overige 3087 internationale studenten komen uit meer dan 110 andere landen. Op de tweede plek staat nu Groot-Brittannië (310), gevolgd door China (288). Daarna volgen Italië, Roemenië, Indonesië, Bulgarije, Griekenland en Spanje.

Eenmalig effect leenstelsel

Het aantal nieuwe Nederlandse studenten is gestegen naar 3675 (+262). Vorig jaar was er sprake van een daling van het aantal nieuwe Nederlandse studenten. De invoering van het leenstelsel blijkt vooral een eenmalig effect te hebben gehad. Het totaal aantal Nederlandse studenten is nu 23.773.

Populaire opleidingen

De opleidingen met de grootste stijging van het absolute aantal ingeschreven studenten zijn de bachelors Economics & Business Economics en Rechtsgeleerdheid (beide + 124), de vorig jaar geïntroduceerde bachelor Media Studies (+ 100) en de bachelor Liberal Arts & Sciences van het University College Groningen (+ 84). Bij de faculteiten zijn de grote stijgers Wiskunde & Natuurwetenschappen (+ 352) en Letteren (+ 249).

Man-vrouw

De verhouding vrouwelijke-mannelijke studenten is ongeveer gelijk gebleven. Er zijn iets meer vrouwen (51,3%) dan mannen. Dit is ook het geval bij de eerste inschrijvingen (53,6%).
Laatst gewijzigd:11 november 2016 15:05
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...