Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Groningen aantrekkelijk voor internationale studenten

Totaal aantal studenten RUG stijgt met 2,5%
11 november 2016
Internationale studenten in Groningen
Internationale studenten in Groningen

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is succesvol met de werving van nieuwe internationale studenten. Ook het aantal nieuwe Nederlandse studenten stijgt. Per 1 oktober 2016 telt de RUG 28.756 studenten, een stijging van 2,5% ten opzichte van vorig jaar. In totaal zijn er 30.710 inschrijvingen voor een opleiding aan de RUG. Het marktaandeel in Nederland blijft gelijk, de RUG handhaaft zich op de 3e positie.

Voor de propedeusefase hebben zich 4972 nieuwe studenten ingeschreven (22,4% internationaal), voor de masterfase 805 (23,8% internationaal). Het totaal aantal nieuwe inschrijvingen is 6.513, inclusief de schakelprogramma’s. Dit is een stijging t.o.v. vorig jaar (+ 10,5 %).

Opnieuw stijging internationale studenten

Voor het collegejaar 2016-2017 hebben zich 1993 nieuwe internationale studenten ingeschreven (+ 16,7%). In totaal studeren nu 4983 studenten uit het buitenland aan de RUG, zij vormen 17,3% van het totaal aantal ingeschreven studenten. Ook het aantal uitwisselingsstudenten was met 1007 (+ 114) nog nooit zo hoog.

Meer dan 110 verschillende landen

Van de 4983 internationale studenten zijn 1896 afkomstig uit Duitsland. De overige 3087 internationale studenten komen uit meer dan 110 andere landen. Op de tweede plek staat nu Groot-Brittannië (310), gevolgd door China (288). Daarna volgen Italië, Roemenië, Indonesië, Bulgarije, Griekenland en Spanje.

Eenmalig effect leenstelsel

Het aantal nieuwe Nederlandse studenten is gestegen naar 3675 (+262). Vorig jaar was er sprake van een daling van het aantal nieuwe Nederlandse studenten. De invoering van het leenstelsel blijkt vooral een eenmalig effect te hebben gehad. Het totaal aantal Nederlandse studenten is nu 23.773.

Populaire opleidingen

De opleidingen met de grootste stijging van het absolute aantal ingeschreven studenten zijn de bachelors Economics & Business Economics en Rechtsgeleerdheid (beide + 124), de vorig jaar geïntroduceerde bachelor Media Studies (+ 100) en de bachelor Liberal Arts & Sciences van het University College Groningen (+ 84). Bij de faculteiten zijn de grote stijgers Wiskunde & Natuurwetenschappen (+ 352) en Letteren (+ 249).

Man-vrouw

De verhouding vrouwelijke-mannelijke studenten is ongeveer gelijk gebleven. Er zijn iets meer vrouwen (51,3%) dan mannen. Dit is ook het geval bij de eerste inschrijvingen (53,6%).
Laatst gewijzigd:11 november 2016 15:05

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Fotoreportage: de Ocean Grazer

  Fotoreportage over de Ocean Grazer van de RUG, een systeem om energie op zee te ‘oogsten’ en op te slaan.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...