Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Rijksuniversiteit Groningen versterkt technisch profiel via nieuw centrum

Technisch onderzoek ‘best bewaarde geheim van Groningen’
21 oktober 2016

De RUG is al decennia de enige algemene universiteit in Nederland met opleidingen die de ingenieurstitel opleveren. Daar hoort ook onderzoek bij dat meer toepassingsgericht is. Dit technische profiel krijgt nu versterking door nieuwe investeringen van het college van bestuur en de oprichting van het Groningen Engineering Center. Een symposium op 25 oktober waarin bedrijven en onderzoekers elkaar kunnen ontmoeten markeert deze nieuwe fase.

Het Groningen Engineering Center (GEC) heeft zijn zwaartepunt in de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen en brengt al het technisch onderzoek van de RUG samen. Naast de leden van het onderzoeksinstituut ENTEG (ENgineering and TEchnology institute Groningen) uit de (bio-) chemical engineering en industrial/mechanical engineering zijn dat ook onderzoekers uit bijvoorbeeld Biomedical Engineering (UMCG), Computer Engineering, Technische Wiskunde en Technische Natuurkunde (waaronder Spinozawinnaar 2016 Bart van Wees). Verder maken biologen, farmaceutische wetenschappers, bedrijfskundigen, economen en sociaal wetenschappers deel uit van het GEC.

Bekijk de video van het GEC.

Het best bewaarde geheim van Groningen

‘Op deze manier is het duidelijker voor andere onderzoekers van de RUG en voor het bedrijfsleven waar ze moeten zijn met vragen over engineering’, vertelt prof. dr. ir. Jacquelien Scherpen, voorzitter van het GEC. Die zichtbaarheid is nodig: het technisch onderzoek aan de RUG wordt wel ‘het best bewaarde geheim van Groningen’ genoemd.

Motivatie vanuit de toepassingen

Het technisch onderzoek kenmerkt zich door motivatie vanuit de toepassingen. ‘De toepassing is bij ons dichterbij, denk aan een termijn van vijf tot 10 jaar, dan voor onderzoekers die meer fundamenteel werk doen.’ Scherpen is zelf van origine toegepast wiskundige. ‘Als ik een vraagstelling bedenk, houd ik altijd rekening met de randvoorwaarden van een technisch probleem.’

Technisch onderzoek ingebed in brede universiteit

Het technisch onderzoek aan de RUG is ingebed in een brede universiteit. Dat ziet Scherpen als een voordeel. ‘Ik werk bijvoorbeeld aan regelmechanismen voor het elektriciteitsnetwerk, die het wisselende aanbod van duurzame energie zoals wind en zon moeten verwerken. Ik ben gericht op die mechanismen, mijn collega Linda Steg onderzoekt als omgevingspsycholoog hoe acceptabel mijn oplossingen zijn voor de maatschappij. De uitkomsten daarvan verwerk ik dan weer in de regelmechanismen.’

RUG ingenieurs maken van alles

Ondertussen maken de ingenieurs van de RUG van alles, van medische implantaten via nieuwe toedieningsvormen van geneesmiddelen tot een platform om golfenergie te oogsten en microscopisch kleine schakelingen voor elektronica die volgens totaal nieuwe principes werkt. ‘We hebben misschien niet de volle breedte van een Technische Universiteit, maar wij hebben wel de breedste inbedding.’ Een ingenieur die biologen helpt om het gedrag van een zwerm spreeuwen te verklaren kan de wiskundige modellen die hieruit voortkomen weer gebruiken om groepen robotjes aan te sturen.

6 Nieuwe onderzoeksplekken dankzij extra financiering

Het GEC krijgt extra financiering van het college van bestuur om zes nieuwe onderzoekers met elk een promovendus aan te stellen. Daarnaast komt er extra ondersteunend personeel. Ook werkt het GEC aan twee nieuwe master opleidingen: Mechanical Engineering / Advanced Instrumentation in samenwerking met SRON Ruimteonderzoek, Astron, het protonentherapiecentrum van het UMCG en KVI-Cart en daarnaast een opleiding Systems & Control in samenwerking met de Universiteit Twente.

Symposium op 25 oktober in Groningen

Om al het technisch onderzoek nog eens extra voor het voetlicht te brengen organiseert het GEC op 25 oktober een symposium in Groningen, waarbij onderzoekers uit het GEC hun werk presenteren aan RUG collega’s en bedrijven. Tijdens dit symposium zal dr Herry Nijhuis, de nieuwe directeur van technologiestichting STW zijn eerste speech vanuit zijn nieuwe functie geven.

Deelnemende instituten

Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen

Faculteit Economie en Bedrijfskunde

Faculteit Medische Wetenschappen

KVI - Center for Advanced Radiation Technology

Meer informatie

Prof. dr. ir. Jacquelien Scherpen, j.m.a.scherpen@rug.nl, +31503638791

Meer informatie over het symposium: zie rug.nl/engineering
Laatst gewijzigd:24 oktober 2016 16:28
printView this page in: English

Meer nieuws