Creatieve IT voor energietransitie: energie-hackathon op Zernike Campus

Hackitarians organiseert van vrijdagmiddag 14 oktober tot en met zondagmiddag 16 oktober a.s. een hackathon over energietransitie. Doorlopend, 48 uur lang op één locatie: de Energy Barn, de duurzame evenementenlocatie op Zernike Campus Groningen en onderdeel van Energy Academy Europe. In deze ‘snelkookpan’ werken IT-ontwikkelaars, programmeurs en grafisch ontwerpers in teams aan complexe opdrachten rondom energie. Big data, blokchain, the-internet-of-things, alles komt in deze hackathon samen in de Energy Barn. Hackers uit het heel Europa kunnen meedoen en strijden om geldprijzen. Energy Academy Europe, IBM, Gemeente Groningen, Provincie Groningen en ENGIE zijn ondersteunend partner in het evenement.
Big data, the-internet-of-things, alles komt in deze hackathon samen. IBM stelt de software en begeleidende specialisten beschikbaar - voor de kenners: inclusief o.m. Watson en Blockchain. De deelnemers –de hackers- werken aan een stuk door, dag en nacht. Eten, drinken en slaapplaatsen zijn beschikbaar op de locatie. De tijdens de energie-hackathon ingebrachte ideeën en ontwerpen worden beoordeeld door een jury van investeerders, topmensen uit de energie-industrie, academici en beleidsmakers. Er zijn verschillende prijzen te winnen: van Best overall Hack, Best Design, Best Commercial Concept tot Best Technology. De werken en concepten die in de hackathon worden bedacht blijven eigendom van het team dat het ontwikkelde. Naar verwachting worden enkele van de ontworpen plannen opgenomen door investeerders en bedrijven die bij het evenement zijn betrokken.
“ENGIE is zich volledig bewust van de nieuwe vormen van samenwerking die nodig zijn om de energie transitie tot een succes te maken” aldus Guido Frenken, Manager Business Development en Innovatie van ENGIE Services Nederland, hoofdsponsor van het evenement. “Deze hackathon zien wij als een katalysator om nieuwe vormen van samenwerking rondom de energietransitie te bewerkstelligen.”
De energie-hackathon is onderdeel van de Hacked-in-Groningen Hackathon league en wordt mede ondersteund door IBM, Gemeente Groningen en de Provincie Groningen. Hackers uit heel Europa zijn opgeroepen om mee te doen.
Over ENGIE Nederland
ENGIE Nederland bestaat uit ENGIE Services en ENGIE Energie en is een toonaangevende energie en services groep met 6400 medewerkers. In 2015 behaalde zij een omzet van 1.85 miljard euro. Wij zijn de partij die vooroploopt en die, dankzij innovatieve en duurzame energieoplossingen, de energietransitie ook echt waarmaakt. Wij geven richting aan deze verandering en helpen klanten (bedrijven, instellingen en consumenten) de stap van fossiel naar 100% duurzaam en de beweging naar decentralisatie zo snel en kostenefficiënt te maken. ENGIE Nederland is onderdeel van de ENGIE Groep dat 154.950 medewerkers telt en in 2015 een omzet boekte van 69.9 miljard euro.
OverEnergy Academy Europe
Energy Academy Europe is het internationale centre of excellence voor energietransitie dat zich richt op onderwijs, onderzoek en innovatie en is een initiatief van Hanzehogeschool Groningen en Rijksuniversiteit Groningen, ondersteund door partners uit de energiebranche.
Over Stichting Hackitarians
Stichting Hackitarians is een Nederlandse stichting gericht op de organisatie van innovatieve evenementen en hackathons over onderwerpen als Robotics, Artificial Intelligence, Big Data, Health, Blockchain, Auto, TV, eCommerce en meer. Zij organiseerden evenementen in Londen, San Fransisco, Berlijn, Brussel, Utrecht en Groningen en werken samen met bedrijven als Google, Facebook, Twitter, IBM, ENGIE, General Motors, Amazon en ander grote merken.
Over IBM Client Innovation Center Groningen
IBM’s eerste Client Innovation Center in de Benelux is gevestigd in Groningen. Met een open sfeer en een snelle en dynamische bedrijfscultuur richt het zich op het delen van kennis, netwerken, begeleiden en coachen daar waar mensen samenwerken en van elkaar leren om zo vooruitstrevende technologieën en oplossingen te ontwikkelen voor top-organisaties.
Laatst gewijzigd: | 18 februari 2021 13:53 |
Meer nieuws
-
05 maart 2025
Vrouwen in de wetenschap
De RUG viert Internationale Vrouwendag met een bijzondere fotoserie: Vrouwen in de wetenschap.
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. In de podcast gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden...
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...