Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Esmé van den Boom nieuwe huisdichter RUG

30 augustus 2016
Esmé van den Boom (foto: Reyer Boxem)

Esmé van den Boom (23) is de nieuwe huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen. De masterstudent Writing, Editing and Mediating imponeerde de jury met haar “intieme, ingetogen gedichten” die ritmisch en taalkundig sterk zijn en verrassend mooie beelden bevatten. Zij is de zeventiende huisdichter van de RUG en volgt Philip Rozema op.

In het winnende gedicht ‘Outline: Collecties’ schrijft Esmé van den Boom over de vernieuwde universiteitsbibliotheek en over de vraag hoe studenten in het digitale tijdperk kennis verwerven en hun identiteit bij elkaar moeten sprokkelen. De nieuwe huisdichter wil studenten met haar gedichten uitdagen tot een andere manier kijken en denken. “Poëzie moet vertellen hoe het echt voelt om een mens te zijn, zeker nu je online vooral de twee dimensies van een zo gunstig mogelijke profielfoto projecteert.”

Esmé van den Boom is al enkele jaren literair actief, als dichter en als singer-songwriter onder de artiestennaam ‘Mees’. Zo stond zij onder andere op het festival Dichters in de Prinsentuin en werkte ze mee aan het project Poetsvrouwen van de Poëziemarathon 2016. Zij was voorzitter van Literair Dispuut Flanor en redactielid van de Poëziemarathon en is studentlid van de Commissie Gastschrijverschap van de RUG.

De jury, bestaand uit Sanne Parlevliet (voorzitter), Marleen Nagtegaal, Ronald Ohlsen en Philip Rozema, heeft er het volste vertrouwen in dat het werk van de nieuwe huisdichter studenten zal aanspreken en dat ze zal slagen in haar missie: lezers een ander kijken bieden op de universiteit, het studentenleven en vooral het leven zelf.

Esmé van den Boom heeft maandag 5 september haar debuut als huisdichter tijdens de opening van het Academisch Jaar in de Martini Kerk. Het komend collegejaar schrijft ze gedichten voor de website van de RUG en treedt ze op bij talrijke evenementen.

Meer informatie

Guus Termeer

Laatst gewijzigd:30 augustus 2016 09:35

Meer nieuws

 • 19 november 2018

  Jelle Zijlstra: de man die goed was in gelijk krijgen

  Honderd jaar na de geboorte van oud-premier Jelle Zijlstra ligt er een biografie over de eerste Nederlandse politicus die met zijn economische vakkennis een succesvol imago in de politiek imago wist op te bouwen. Historicus Jonne Harmsma promoveert...

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 13 november 2018

  De toekomst is digitaal, nu jij nog

  Voor zijn promotieonderzoek naar de geschiedschrijving van de Leeuwarder Courant analyseerde Marcel Broersma jaren geleden vergeeld krantenpapier. Door de intrede van digitalisering verschoof zijn onderzoek naar sociale media, nieuwe vormen van mediagebruik...