Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Vaker gezondheidsklachten voor Groningers met meervoudige aardbevingsschade

Gronings Perspectief onderzoekt gezondheid, veiligheid en toekomstperspectief
29 april 2016
Tussenrapport Gronings Perspectief

Groningers zijn bijzonder trots op en tevreden over de plek waar ze wonen, of dat nu in het aardbevingsgebied is of daarbuiten. Gaswinning heeft geen gevolgen voor de algemene gezondheid. Maar Groningers met meervoudige schade door gaswinning hebben wél vaker te maken met specifieke gezondheidsklachten. Dit zijn de drie belangrijkste conclusies uit de eerste vragenlijst van Gronings Perspectief, een onderzoek dat wordt uitgevoerd in opdracht van de Nationaal Coördinator Groningen.

Groningers die één keer schade hebben gehad, ervaren net zo veel klachten als Groningers zonder schade. Mensen die meervoudig schade ondervonden, hebben echter vaker last van slapeloosheid, irritatie, concentratieproblemen en specifieke lichamelijke klachten. Onderzoeksleiders prof. Tom Postmes en dr. Katherine Stroebe adviseren om de gezondheid en weerbaarheid van gedupeerde Groningers langs meerdere sporen te verbeteren en te versterken.

Groningers zijn trots op en tevreden over de plek waar ze wonen. De prachtige natuur, de rust en de woonkwaliteit maken dat men zich Groninger voelt en verbonden is met buurtgenoten. Daarnaast noemen mensen de goede voorzieningen en cultureel erfgoed als waardevolle elementen. De tevredenheid is even hoog binnen het gaswinningsgebied als daarbuiten.

De algemene zelfgerapporteerde gezondheid van Groningers lijdt niet onder de gaswinning. De gezondheid in het gaswinningsgebied is even goed als daarbuiten.

Maar Groningers die vaker schade hadden, kampen wel vaker met specifieke gezondheidsklachten dan Groningers zonder schade. Ongeveer anderhalf keer zoveel van hen hebben regelmatig last van slapeloosheid, prikkelbaarheid of irritatie. Ook zijn er meer klachten over geheugen- of concentratieproblemen en moeheid. Buik- of maagklachten, spier- of gewrichtsklachten, hoofdpijn en hartkloppingen komen ook vaker voor onder deze groep mensen. Meervoudige schade heeft ook invloed op de geestelijke gezondheid. Anderhalf keer zo veel mensen in deze groep heeft regelmatig last van negatieve gevoelens zoals neerslachtigheid of een gebrek aan controle over hun leven. De groep Groningers met meervoudige schade voelt zich bovendien beduidend minder veilig.

‘Zorg voor mensen moet voorop staan’

Prof. Tom Postmes: ‘Deze mensen zijn geen klagers. Hun klachten moet je serieus nemen. De zorg voor de mensen in dit gebied moet voorop staan, met name bij mensen die voor de zoveelste keer schade krijgen. Wat je kunt doen is deze mensen ontzorgen tijdens de schadeafhandeling. Ook kan je medische zorg zo toegankelijk mogelijk maken; drempels verlagen, zowel financieel als in papieren procedures. Je kunt risico’s op meer schade verkleinen, het gevoel van veiligheid vergroten. Het is ook heel belangrijk om verder te onderzoeken welk vangnet er is in de sociale omgeving, want deze mensen gaan niet zo snel naar de huisarts. Ik adviseer om dit langs meerdere sporen aan te pakken. Dat kan de gezondheidsklachten verkleinen en de weerbaarheid vergroten.’

Rapportage onderzoek

De RUG is volledig onafhankelijk in de uitvoering en de rapportage van het onderzoek. Alle rapporten zijn openbaar en worden via de website groningsperspectief.nl gedeeld met bewoners en geïnteresseerden. De eerste resultaten werden vandaag gepresenteerd in een kort tussenrapport. In augustus publiceren de onderzoekers een uitgebreid wetenschappelijk rapport. Het onderzoek loopt tot eind 2017.

Meer informatie

Overzicht: Gevoel van veiligheid.
Laatst gewijzigd:06 mei 2022 14:16
View this page in: English

Meer nieuws

  • 05 maart 2024

    'Ook grijze muizen kunnen creatief zijn'

    Organisatiepsycholoog Eric Rietzschel onderzoekt creativiteit op de werkvloer. Volgens hem helpt creativiteit ons om verder te komen, maar is er ook een negatieve kant.

  • 31 januari 2024

    Laura Batstra strijdt op social media tegen stoornisdenken 

    Hoogleraar orthopedagogiek Laura Batstra zet zich in tegen stoornisdenken en overmedicalisatie. Dat doet ze onder andere door posts op social media. Hoewel het soms vechten tegen de bierkaai lijkt, gelooft Batstra dat een hoop kleine acties...

  • 26 januari 2024

    Vader in de gevangenis: Wat voor impact heeft dat op het gezin?

    Hoewel zo’n 28.300 kinderen in Nederland een vader in de gevangenis hebben, is er slechts beperkt onderzoek naar de impact hiervan op het gezin gedaan. Socioloog Simon Venema − onderzoeker bij Verslavingszorg Noord Nederland en verbonden aan de...