Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Newly appointed GELIFES professor, Martien Kas, announces start of major EU project on brain disorders

14 april 2016
Martien Kas, Professor of Behavioural Neuroscience and coordinator of the PRISM project
Martien Kas, Professor of Behavioural Neuroscience and coordinator of the PRISM project

Martien Kas has recently been appointed as Professor of Behavioural Neuroscience at the Groningen Institute of Evolutionary Life Sciences (GELIFES) of the University of Groningen. Within the Adaptive Life program, Kas will focus on the neurobiology of adaptive and maladaptive aspects of social behaviour and cognition.

His approach includes the cross-species genetic analyses of neurobiological substrates for maladaptive behaviors of neuropsychiatric disorders. Neuropsychiatric disorders, such as schizophrenia and autism spectrum disorders (ASD), are heritable neurodevelopmental disorders with reduced fecundity, and are characterized by inappropriate behavioral responses to environmental cues. “I focus on the analysis of behavioral strategies, in particular social interaction and behavioral flexibility, which are essential for adaptation. These studies will lead to our understanding of conserved gene function in regulating essential behavioral strategies and will ultimately improve therapeutic and preventive strategies to contribute to healthy aging.

Kas is the project coordinator of a large EU Innovative Medicine Initiative (IMI) project that aims to unpick the biological reasons underlying social withdrawal, which is a common early symptom of, Schizophrenia, Alzheimer’s disease and Major Depressive Disorder. The PRISM project (Psychiatric Ratings using Intermediate Stratified Markers) started on April 1st, and is a EUR €16.5 million public-private cooperation, uniting researchers from European academic centres, and major pharmaceutical companies.

The start of the project was announced in this weeks’ issue of Science.

Laatst gewijzigd:01 februari 2017 00:45

Meer nieuws

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...

 • 08 mei 2018

  Professor Sijbren Otto wint eervolle Royal Society of Chemistry Award

  Aan hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is de Supramolecular Chemistry Award 2018 van de Britse Royal Society of Chemistry toegekend. Otto ontvangt deze tweejaarlijkse prijs voor zijn bijdrage aan het onderzoek...