Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Newly appointed GELIFES professor, Martien Kas, announces start of major EU project on brain disorders

14 april 2016
Martien Kas, Professor of Behavioural Neuroscience and coordinator of the PRISM project
Martien Kas, Professor of Behavioural Neuroscience and coordinator of the PRISM project

Martien Kas has recently been appointed as Professor of Behavioural Neuroscience at the Groningen Institute of Evolutionary Life Sciences (GELIFES) of the University of Groningen. Within the Adaptive Life program, Kas will focus on the neurobiology of adaptive and maladaptive aspects of social behaviour and cognition.

His approach includes the cross-species genetic analyses of neurobiological substrates for maladaptive behaviors of neuropsychiatric disorders. Neuropsychiatric disorders, such as schizophrenia and autism spectrum disorders (ASD), are heritable neurodevelopmental disorders with reduced fecundity, and are characterized by inappropriate behavioral responses to environmental cues. “I focus on the analysis of behavioral strategies, in particular social interaction and behavioral flexibility, which are essential for adaptation. These studies will lead to our understanding of conserved gene function in regulating essential behavioral strategies and will ultimately improve therapeutic and preventive strategies to contribute to healthy aging.

Kas is the project coordinator of a large EU Innovative Medicine Initiative (IMI) project that aims to unpick the biological reasons underlying social withdrawal, which is a common early symptom of, Schizophrenia, Alzheimer’s disease and Major Depressive Disorder. The PRISM project (Psychiatric Ratings using Intermediate Stratified Markers) started on April 1st, and is a EUR €16.5 million public-private cooperation, uniting researchers from European academic centres, and major pharmaceutical companies.

The start of the project was announced in this weeks’ issue of Science.

Laatst gewijzigd:01 februari 2017 00:45

Meer nieuws

 • 02 augustus 2018

  Zeer uitzonderlijk eiwit biedt mogelijkheden voor nieuwe antibiotica

  Een onderzoeksgroep van de RUG onder leiding van Dirk Slotboom heeft een bijzonder eiwit ontdekt dat mogelijk een grote rol kan spelen in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. De bevindingen zijn op 2 augustus gepubliceerd in het tijdschrift Nature...

 • 24 juli 2018

  De natuur weet antwoord

  Spreeuwen en mieren presteren met minimaal denkvermogen iets wat voor de slimste robots te ingewikkeld is: functioneren als een collectief. Daarom spiekt hoogleraar Ming Cao graag bij de natuur.

 • 23 juli 2018

  Drie jonge onderzoekers naar buitenlandse topinstituten met Rubicon-beurs

  Drie veelbelovende, pas gepromoveerde RUG-wetenschappers gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten. Het gaat om Mayra Diosa-Toro, Machteld...