Grote Europese onderzoeksubsidie voor twee UMCG-onderzoekers
Twee onderzoekers van het UMCG, psycholoog Marieke Wichers en moleculair oncoloog Marcel van Vugt, ontvangen een grote wetenschappelijk subsidie van de EU. Beiden krijgen van de European Research Council de Consolidator Grant, een Europese subsidie voor talentvolle, excellente onderzoekers met zeven tot twaalf jaar ervaring als zelfstandig onderzoeker. Zowel Wichers als Van Vugt ontvangt een bedrag van 2 miljoen euro.
Marcel van Vugt is hoogleraar moleculaire oncologie in het UMCG. Hij ontvangt de EU-subsidie voor zijn onderzoek naar replicatiestress. Tumor cellen maken veel fouten tijdens hun celdeling. Een groot deel daarvan ontstaat tijdens het verdubbelen van hun DNA; een proces dat DNA-replicatie heet. De gedachte is dat dit bij bepaalde tumoren vaker voor komt, met name bij zeer agressieve tumoren zoals triple-negatieve borst kanker en eierstokkanker. Dit fenomeen heet 'replicatie-stress'. In zijn onderzoek gaat Van Vugt na hoe tumorcellen weten te overleven met grote hoeveelheden replicatie-stress. Hij gaat onderzoeken welke genen hier een rol in spelen en of het therapeutische waarde heeft om ze te remmen in kankercellen. Daarnaast gaat hij een methode ontwikkelen die ‘replicatie stress’ kan meten in tumorweefsel.
Marieke Wichers is hoogleraar dynamiek van emotieregulatie en psychopathologie en werkt bij het Interdisciplinary Center for Psychopathology and Emotion regulation (ICPE) van het UMCG. Zij onderzoekt waarschuwingssignalen voor kantelpunten in psychiatrische symptomen. Het verloop van psychiatrische klachten van mensen gaat op en neer. Het kan een tijd lang heel goed gaan met bijvoorbeeld een patiënt die in het verleden een depressieve episode heeft gehad. Toch kan deze patiënt op een bepaald moment plotseling weer terugvallen. Een cruciale vraag is of dit soort plotselinge kantelpunten te voorzien zijn. Wichers gaat onderzoeken of deze verschuivingen in psychiatrische symptomen worden voorafgegaan door waarschuwingssignalen. Dit zou dan patiënt-specifieke informatie kunnen opleveren over de nadering van een kantelpunt in klachten. Ze gaat in deze studie na of psychiatrische stoornissen zich gedragen als zogeheten complex dynamische systemen.
Meer informatie
Contact: persvoorlichting UMCG, bereikbaar via (050) 361 2200.
Laatst gewijzigd: | 10 juni 2022 08:50 |
Meer nieuws
-
08 mei 2025
KNAW benoemt drie hoogleraren RUG/UMCG tot nieuw lid
Hoogleraren Jingyuan Fu, Lisa Herzog en Helga de Valk van de RUG zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid.
-
06 mei 2025
Wetenschap Werkt | Bewegend leren maakt kinderen vaardiger
Door basisschoolkinderen bewegend taal en rekenen te leren verbetert hun aandacht en taakgerichtheid. Door drie keer per week een half uur de lesstof springend en joggend tot zich te nemen gaan de resultaten op toetsen erop vooruit. Dit was de...
-
14 april 2025
12 Marie Sklodowska Curie Doctoral Networks voor de Rijksuniversiteit Groningen
De Rijksuniversiteit Groningen heeft zeer goede resultaten behaald in de laatste ronde van Marie Sklodowska Curie Doctoraatsnetwerken.