Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Prestigieuze oeuvreprijs voor Dick de Zeeuw

17 november 2015
Dick de Zeeuw
Dick de Zeeuw

RUG-hoogleraar Klinische Farmacologie Dick de Zeeuw, tevens klinisch farmacoloog in het UMCG, heeft de Dr. Saal van Zwanenberg Prijs 2015 van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen ontvangen. Hij krijgt de prijs voor zijn gehele onderzoeks-oeuvre dat heeft geleid tot de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en vernieuwende diagnostiek voor een betere individuele behandeling van diabetespatiënten.

De Zeeuw heeft met zijn onderzoeksgroep een aantal belangrijke ontdekkingen gedaan. Zo heeft hij aangetoond dat het behandelen van de klassieke risicofactoren, zoals ongezonde leefstijl en te hoge bloedsuiker, bloeddruk en cholesterol, slechts een beperkte bescherming oplevert van de orgaanfunctie van diabetespatiënten. Vooral de behandeling van een te hoog eiwitgehalte in de urine (albuminurie) van deze patiënten blijkt van zeer groot belang te zijn voor bescherming van de orgaanfunctie. Naar aanleiding hiervan zijn onder leiding van De Zeeuw grote internationale studies gestart waarin nieuwe geneesmiddelen zijn getest op hun verlagende werking op albuminurie.

PRE-score

Ook heeft hij een unieke techniek ontwikkeld, de Parameter-Response-Efficacy score, waarmee de beschermende werking voor nier/hart en vaten van een nieuw geneesmiddel bij een diabetespatiënt beter voorspeld kan worden. Diabetespatiënten krijgen vaak verschillende geneesmiddelen voorgeschreven, elk gericht op een enkele risicofactor, terwijl deze middelen op meerdere risicofactoren effect kunnen hebben. Een integratie van dergelijk effecten per individu geeft een veel beter inzicht of de behandeling een ultieme orgaanbescherming oplevert. De PRE-score stelt de arts in staat om een op de patiënt toegesneden therapie te ontwikkelen, waarmee niet alleen de patiënt beter beschermd wordt, maar tevens verkeerd of onveilig geneesmiddelengebruik kan worden voorkomen.

De Zeeuw is de tweede RUG/UMCG-er die de prijs krijgt. In 2000 ontving prof. dr. Dirkje Postma de prijs voor haar onderzoek naar de werking van ontstekingsremmers bij chronische luchtwegobstructies en astma.

Curriculum Vitae

Dick de Zeeuw (1951, Den Haag) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde in 1980 op onderzoek naar renale hypertensie. Hij is hoofd van de onderzoeksgroep Klinische Farmacie en Farmacologie van het UMCG en directeur van GUIDE, het Groningse onderzoeksinstituut op het gebied van chronische ziekten en geneesmiddelen. De Zeeuw stond aan de basis van grote Groninger bevolkingsonderzoeken als PREVEND (naar het nut van het bepalen van eiwitverlies in de urine voor het voorspellen van nier-, hart- en vaatziekten) en GIANTT (naar de kwaliteit van de behandeling van type 2-diabetes), en grote internationale klinische geneesmiddel trials.

Dr. Saal van Zwanenberg Prijs

De Dr. Saal van Zwanenberg Prijs wordt eenmaal in de twee jaar uitgereikt als ereprijs aan een onderzoeker die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van onderzoek dat direct of indirect heeft geleid tot de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen of de processen die daar rondom plaatsvinden. Aan de prijs is een geldbedrag van €25.000 verbonden. De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1964.

Bron: persbericht UMCG, tel (050) 361 220

Laatst gewijzigd:10 juni 2022 06:49

Meer nieuws

  • 27 maart 2024

    RUG/UMCG onderzoekers ontvangen prestigieuze onderzoeksbeurs

    RUG/UMCG-wetenschappers Mark Hipp, Bart Eggen, Moniek Tromp en Marleen Kamperman zijn samen met collega’s betrokken bij vier van zeven Nederlandse wetenschapsconsortia.

  • 26 maart 2024

    De volgende depressie voorkomen

    Marie-José van Tol, hoogleraar ‘stemming en cognitie’, onderzoekt wat mensen met een gevoeligheid voor depressie zelf kunnen doen om herhaling te voorkomen.

  • 29 februari 2024

    Vici-beurzen voor vier wetenschappers RUG/UMCG

    De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft Vici-subsidies van elk maximaal € 1,5 miljoen toegekend aan Nathalie Katsonis, Edwin Otten en Alexandra Zhernakova. Ook hoogleraar Kustecologie Tjisse van der Heide heeft een...