Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Missing Maps: meer dan 15.000 gebouwen en wegen ingetekend

20 november 2015

Op dinsdagavond 10 november jl. vond bij het CIT het Missing Maps Event plaats. Meer dan zeventig studenten van de RUG en Hanzehogeschool kwamen na een oproep van de Geodienst van de RUG bij elkaar om mee te helpen regio’s in Afrika in kaart te brengen waar nog geen goede kaart van bestaat.

Hulporganisaties zoals het Rode Kruis in deze gebieden hebben grote behoefte aan nauwkeurige kaarten om hulp sneller en beter te kunnen organiseren. Bijvoorbeeld wanneer zich een humanitaire ramp voordoet of om de voortgang van inentingsprojecten bij te houden. Helaas zijn de beschikbare kaarten in die regio’s vaak niet aanwezig of niet up to date en is het lastig te vertrouwen op de beschikbare data.

Na een korte uitleg over het editen in OpenStreetMap (OSM) gingen de studenten op hun zelf meegebrachte laptop aan de slag met het in kaart brengen van gebieden in Oost-Congo en Zuid-Afrika (de buitenwijken van Kaapstad). De deelnemers hebben tijdens de bijeenkomst rond de 15.000 gebouwen en wegen ingetekend. De resultaten van dit tekenwerk worden op de locaties (met pen en papier) verder ingevuld met plaatsaanduidingen en bijzondere objecten waarna dit veldwerk weer door OSM aan de digitale kaart kan worden toegevoegd.

Het Missing Maps Event is een samenwerking tussen het Nederlandse Rode Kruis, OpenStreetMap en de Geodienst van de RUG. OpenStreetMap (OSM), de crowdsourced en door iedereen vrij te gebruiken topografische kaart, wordt steeds vaker bij humanitaire rampen ingezet. Binnen de OSM community is een speciaal Humanitarian Open StreetMap Team (HOT) aan de slag gegaan om OSM te verbeteren voor hulporganisaties.

Laatst gewijzigd:21 november 2018 16:48

Meer nieuws