Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Missing Maps: meer dan 15.000 gebouwen en wegen ingetekend

20 november 2015

Op dinsdagavond 10 november jl. vond bij het CIT het Missing Maps Event plaats. Meer dan zeventig studenten van de RUG en Hanzehogeschool kwamen na een oproep van de Geodienst van de RUG bij elkaar om mee te helpen regio’s in Afrika in kaart te brengen waar nog geen goede kaart van bestaat.

Hulporganisaties zoals het Rode Kruis in deze gebieden hebben grote behoefte aan nauwkeurige kaarten om hulp sneller en beter te kunnen organiseren. Bijvoorbeeld wanneer zich een humanitaire ramp voordoet of om de voortgang van inentingsprojecten bij te houden. Helaas zijn de beschikbare kaarten in die regio’s vaak niet aanwezig of niet up to date en is het lastig te vertrouwen op de beschikbare data.

Na een korte uitleg over het editen in OpenStreetMap (OSM) gingen de studenten op hun zelf meegebrachte laptop aan de slag met het in kaart brengen van gebieden in Oost-Congo en Zuid-Afrika (de buitenwijken van Kaapstad). De deelnemers hebben tijdens de bijeenkomst rond de 15.000 gebouwen en wegen ingetekend. De resultaten van dit tekenwerk worden op de locaties (met pen en papier) verder ingevuld met plaatsaanduidingen en bijzondere objecten waarna dit veldwerk weer door OSM aan de digitale kaart kan worden toegevoegd.

Het Missing Maps Event is een samenwerking tussen het Nederlandse Rode Kruis, OpenStreetMap en de Geodienst van de RUG. OpenStreetMap (OSM), de crowdsourced en door iedereen vrij te gebruiken topografische kaart, wordt steeds vaker bij humanitaire rampen ingezet. Binnen de OSM community is een speciaal Humanitarian Open StreetMap Team (HOT) aan de slag gegaan om OSM te verbeteren voor hulporganisaties.

Laatst gewijzigd:21 november 2018 16:48

Meer nieuws

 • 10 juli 2020

  ENLIGHT recognized as a European University

  The ENLIGHT consortium of nine European universities, including the University of Groningen, was selected within the framework of the second call for ‘European Universities’, the European Commission's pilot program for new multilateral networks....

 • 08 juli 2020

  Piekopvang in Groningen voorbereid voor internationale studenten

  Aan het einde van de zomer komen er naast veel Nederlandse studenten ook internationale studenten naar Groningen om voor kortere of langere tijd te studeren aan de Hanzehogeschool Groningen (HG) of de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Vanwege de...

 • 01 juli 2020

  Sander de Hosson Alumnus van het Jaar 2019

  Longarts Sander de Hosson is door de Rijksuniversiteit Groningen verkozen tot Alumnus van het Jaar 2019. Hij ontvangt de prijs voor de indringende wijze waarop hij aandacht vraagt voor de emotionele kant van de palliatieve zorg en voor het onder...