Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Gabriël Anthonio bijzonder hoogleraar Sociologie van leiderschap, organisaties en duurzaamheid

"Top down sturing leidt tot verandermoeheid en vervreemding in organisaties"
02 oktober 2015
Gabriël Anthonio
Gabriël Anthonio

Gabriël Anthonio is per 1 september benoemd tot bijzonder hoogleraar Sociologie van leiderschap, organisaties en duurzaamheid bij de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). De leerstoel is ingesteld door de stichting Praktijk & Wetenschap vanuit de Stenden Hogeschool te Leeuwarden. Anthonio is tevens werkzaam als voorzitter van de Raad van Bestuur bij Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) en als lector aan de Stenden Hogeschool in Leeuwarden. Hij verzorgt onderwijs op het gebied van persoonlijk- en waardengedreven leiderschap bij veranderingen in organisaties.

De leeropdracht richt zich op leiderschap. Leiderschap gaat over invloed uitoefenen op de omgeving, maar ook omgekeerd. De omgeving bepaalt mede of iemand als leider wordt gezien. In toenemende mate ervaren medewerkers verandermoeheid op hun werk. Hierbij is sprake van verregaande vervreemding van deze medewerkers ten opzichte van hun organisatie en het management in het bijzonder. Deze negatieve beleving van medewerkers werkt door naar klanten of patiënten, maar ook naar de netwerken en samenwerkingsverbanden van de organisatie. Leiderschap, en dan met name van het management in organisaties krijgt hierdoor een negatieve klank. Hoe kunnen leiders de verandermoeheid en vervreemding van hun medewerkers ten opzichte van de organisatie en het management doorbreken en vooral voorkomen? Positief geformuleerd is de vraag hoe leiders veranderingen in organisaties op een duurzame wijze kunnen doorvoeren.

Top down

Anthonio: “De overwegend rationele verticale structuren waarlangs veranderingen worden vormgegeven hebben hun beste tijd gehad. Mensen zijn de piramidestructuren met hun top down communicatie en opgelegde veranderingen moe. Medewerkers ervaren soms vervreemding van hun organisatie, vanuit het beeld dat het management hen vooral als objecten van productie zien, louter ten dienste van het rendement. Leiders moeten dus op zoek naar een nieuwe, duurzame balans tussen verticale en horizontale vormen van sturen en organiseren waarmee verandermoeheid en vervreemding wordt voorkomen.”

Verbinding tussen wetenschap en praktijk

Anthonio streeft naar een goede verbinding tussen wetenschap en praktijk. Zijn onderzoeksgroep bestaat uit promovendi van de universiteit en uit het werkveld. Het onderwijs en onderzoek van zijn leeropdracht past binnen het aandachtsgebied Sustainable Society van de Rijksuniversiteit Groningen. Het sluit aan op ander onderwijs en onderzoek binnen dit veld.

Anthonio: “Door als bestuurder midden in de praktijk te staan en daar tegelijk vanuit onderzoek op te reflecteren heb ik enorm veel geleerd en nieuwe inzichten opgedaan. Ik merk dat op congressen en bij colleges mensen makkelijker luisteren naar iemand die niet alleen de theorie kent, maar zelf ook ruime management ervaring heeft.”

Gabriël Anthonio (1963) is een erkend expert op het gebied van leiderschap en veranderingen. Hij verzorgt al vele jaren lezingen op congressen en gastcolleges over leiderschap, veranderingen in organisaties en samenwerkingsverbanden. Door zijn onderwijs en onderzoek levert hij een bijdrage aan de kritische dialoog over leiderschap in organisaties en de zoektocht naar betekenisvolle vormen van veranderingen en samenwerkingsverbanden voor de toekomst.

Laatst gewijzigd:16 oktober 2015 13:12
printView this page in: English

Meer nieuws