Vermindering van pesten op KiVa-scholen

De KiVa anti-pestmethode is effectief voor het terugdringen van pesten. Uit het onderzoek uitgevoerd onder leiding van prof. dr. René Veenstra van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat het slachtofferschap van pesten op KiVa-scholen significant meer afneemt dan op de controlescholen. Met name de indirecte vormen van verbaal en relationeel slachtofferschap worden minder. De resultaten zijn zowel na één als na twee jaar zichtbaar.
Goed klimaat om pesten te voorkomen op KiVa-scholen
Op KiVa-scholen is er een beter klimaat om pesten te voorkomen dan op controlescholen. Door KiVa hebben leerkrachten meer aandacht voor pesten, is hun houding tegenover pesten negatiever en zijn ze vaardiger in het aanpakken van pesten. Leerlingen vinden het door KiVa belangrijk om goed te zijn in vriendschappen en staan ook negatiever tegenover pesten. Het programma heeft verder geen enkel averechts effect.
Eerste programma dat in meerdere landen werkt
Het experiment naar de van oorsprong Finse methode KiVa vond plaats binnen het actieprogramma Onderwijs Bewijs. De KiVa-methode is volgens staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker een mooi voorbeeld van evidence-based onderwijs. ‘Het laat zien dat een meer experimentele benadering van onderwijskundige methodes goed mogelijk is en belangwekkende resultaten oplevert.’ Wereldwijd is KiVa het eerste programma tegen pesten waarvan de effectiviteit in een ander land in een grootschalige Randomized Controlled Trial is gerepliceerd.
Rapport aangeboden aan Tweede Kamer
Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker heeft het eindrapport van het effectonderzoek naar de antipestmethode KiVa aan de Tweede Kamer aangeboden:

René Veenstra
René Veenstra is hoogleraar sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en directeur van de interuniversitaire onderzoeksschool ICS. Hij is wereldwijd leidend in onderzoek naar dynamiek in sociale netwerken van jongeren. Dit jaar ontving hij een Vici subsidie van €1,5 miljoen van de NWO. Hij is tevens genomineerd voor de Huibregtsenprijs 2015 die op 5 oktober as wordt uitgereikt. In deze video legt hij het belang van zijn onderzoek uit.
Laatst gewijzigd: | 25 januari 2022 14:50 |
Meer nieuws
-
20 maart 2023
Veilig zelfstandig fietsen door slechtzienden
Kunnen slechtzienden veilig zelfstandig fietsen? Bart Jelijs stelt dat richtlijnen daarvoor niet alleen gebaseerd moeten zijn op de aard of de ernst van een visuele functiebeperking, want dat sluit veel slechtziende mensen onnodig uit. Bovendien...
-
07 maart 2023
Gelijkheid – Ook tussen de lakens
We vinden het vaak moeilijk om over seks en seksualiteit te praten. Niet vreemd, wel kwalijk, vindt onderzoeker Charmaine Borg. Want daardoor verandert er niets aan onze (ouderwetse) opvattingen over seks. En vooral vrouwen zijn daar de dupe van....
-
14 februari 2023
Lift naar de inclusieve werkvloer
Er is werk zat, en toch staan mensen met een beperking nog vaak aan de kant. Een plus een is twee, zou je denken: dit is hét moment om deze groep arbeidskrachten aan een baan te helpen. De wens is er, ook aan de universiteit, maar tot uitvoering...