Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

U-Meet: Rondom de Zon (1 oktober)

Wetenschapsavond over de zon in Infoversum
21 september 2015
U-Meet: Rondom de Zon

Op donderdagavond 1 oktober worden in het Infoversum vijf lezingen gehouden ‘Rondom de Zon’. In 500 seconden, de tijd die het zonlicht erover doet om de aarde te bereiken, brengen wetenschappers hun kennis over aan het publiek.

De avond is georganiseerd in het kader van de jaarlijkse U-Meet en heeft als doel het versterken van draagvlak voor het wetenschappelijk onderwijs.

Programma

  • Om 20.00 uur wordt de avond gestart door Arjen Dijkstra, wetenschapshistoricus van de Rijksuniversiteit Groningen, met het nieuwe verhaal over Eise Eisinga. In de late achttiende eeuw bouwde Eisinga, een Friese wolkammer, een werkend model van ons zonnestelsel, in het plafond van zijn woonkamer. Recent historisch onderzoek werpt nieuw licht op zowel de bouwer, als zijn Planetarium. Wie was Eisinga en waarom hing hij de zon in het midden van zijn huis? Op deze en andere vragen zijn verrassende antwoorden te geven.
  • Peter Barthel, hoogleraar sterrenkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, bespreekt in 500 seconden de zon als ster. Hoe werkt deze ster? In een hands-on experiment wordt met de bezoeker het wattage van de zon bepaald.
  • Kees Hummelen, hoogleraar scheikunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, gaat in op de recente ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie. Zonnestroom wordt snel belangrijker, ook in Nederland. Wat gebeurt er op globaal niveau en wat zijn mogelijke nieuwe verschijningsvormen en toepassingsmogelijkheden van zonnepanelen in de toekomst?
  • De avond wordt vervolgd met Jorrit Terra, dermatoloog bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. In deze lezing worden de positieve en negatieve effecten van natuurlijke UV-blootstelling aan de huid besproken. Daarnaast zal hij ingaan op de verschillende huidtypes en preventieve maatregelen. Ook worden de feiten en fabels over de zonnebank besproken.
  • Stefan Knapen, MD/PhD-student bij de afdeling Psychiatrie van het UMCG, gaat in op de effecten van licht, slaap en de relatie tot stemming. De steeds korter wordende dagen brengen nadelige effecten met zich mee, zeker voor patiënten met een winterdepressie. Hoe kan het dat licht zoveel invloed heeft op je lichaam? En is winterdepressie ook te behandelen?

3D-film From the Sun to the Sun

Na afloop van de lezingen wordt de 3D-film From the Sun to the Sun vertoond, een eigen productie van het Infoversum waarin energie en het heelal centraal staan. Na afloop zijn bezoekers uitgenodigd om de avond met een borrel én zonnige live muziek af te sluiten in de previewarea van het Infoversum.

Meer informatie

Het programma begint om 20.00 uur, toegang is €3,- of gratis op vertoon van studenten of Studium Genrale-kortingspas. Kijk voor meer informatie op www.sggroningen.nl.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 02:11
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...