Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Investeringsfonds voor innovatieve bedrijven officieel van start

Grote stimulans voor innovatie in Groningen
11 september 2015

De Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) hebben het initiatief genomen voor een nieuw investeringsfonds voor innovatieve bedrijven die voortkomen uit de universiteit en/of het UMCG. Het gaat om bedrijven die zich bezighouden met de thema’s van de RUG en het UMCG: life sciences/healthy ageing, energy en sustainable society. Vanmorgen werd het fonds officieel gepresenteerd tijdens een feestelijke bijeenkomst In het fonds, 'Carduso Capital', zit een bedrag van 16 miljoen euro. Investeerders in het fonds zijn: de RUG, het UMCG, Investeringsfonds Groningen , de NOM, en De Friesland Participatiefonds van De Friesland Zorgverzekeraar. Op dit moment is Carduso in vergevorderde onderhandeling met een andere grote investeerder.  

Investeren in jonge bedrijven

Kennisinstellingen die zich bezighouden met wetenschappelijk onderzoek hebben veel baat bij economische ondersteuning wanneer er bedrijven gestart worden. Deze bedrijven leveren werkgelegenheid op en versterken de economie. Carduso Capital vindt het belangrijk om te investeren in jonge en/of vernieuwende bedrijven die aan het begin staan van hun ontwikkeling, soms hun product nog niet op de markt hebben gebracht maar al wel bewezen technieken hebben ontwikkeld. Door in het begin in nieuwe bedrijven te investeren, wil het investeringsfonds ook andere investeerders over de streep trekken om ook een bijdrage te leveren in de investering.

Stimulans

De initiatiefnemers van Carduso Capital zijn blij dat het investeringsfonds van start is gegaan.

Vicevoorzitter van het college van bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen Jan de Jeu: ‘We willen met dit fonds het klimaat versterken waarin startende ondernemers kunnen groeien en bloeien. Goede ideeën vanuit onderzoek alleen zijn niet genoeg, net zomin als geld alleen niet genoeg is. Het gaat pas lopen als je kansrijke initiatieven en geld bij elkaar kunt brengen. Carduso Capital kan hieraan een substantiële bijdrage leveren en is een stimulans voor de noordelijke en landelijke economie.

Gedeputeerde van Ondernemerschap en Innovatie van de Provincie Groningen Patrick Brouns ziet in Carduso Capital kansen voor nieuwe werkgelegenheid. 'Door het investeren in een fonds voor innovatieve technologiebedrijven geven deze noordelijke partijen aan dat ze kansen zien voor het creëren van nieuwe werkgelegenheid in de innovatieve sector. Met een fondsvermogen van ten minste € 16 miljoen is Carduso een belangrijke investeerder, waarmee de kennis van het Groninger wetenschapscluster rondom de RUG en het UMCG omgezet kan worden naar commercieel haalbare producten, processen of diensten. Daarmee wordt het fonds een zeer belangrijke aanjager van nieuwe economische activiteiten in de regio.'

Contact

Voor meer informatie: Frits Kok of Carduso Capital tel. 06-53751211

De initiatiefnemers van Carduso Capital op een rij
De initiatiefnemers van Carduso Capital op een rij
Laatst gewijzigd:15 september 2015 13:18

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...