Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Volg de expeditie naar Spitsbergen!

18 augustus 2015
Foto: Frits Steenhuisen

De grootste Nederlandse poolexpeditie ooit vertrekt woensdag 19 augustus naar de oostkant van Spitsbergen. Meer dan vijftig onderzoekers gaan naar het eiland Edgeøya. Nederlandse media hebben al uitvoerig bericht over deze bijzondere expeditie, die een initiatief is van Maarten Loonen van het Arctisch Centrum van de RUG.

Verschillende deelnemers aan de expeditie - wetenschappers, maar ook journalisten, of bijvoorbeeld weerman en polair meteoroloog Peter Kuipers Munneke - houden een blog bij over hun reis naar en de ervaringen op Edgeøya. Hieronder staan een aantal links naar blogs en andere bronnen van informatie over de expeditie, zoals bijvoorbeeld de facebookpagina van de expeditie. (Het overzicht is niet volledig.)

Verslaggeving NOS

De NOS besteedt ruim aandacht aan de expeditie. Peter Kuipers Munneke, weerman van de NOS en tevens klimaatonderzoeker van de Universiteit Utrecht, vaart mee. Hij gaat op Edgeøya een weerstation plaatsen, waarmee het smelten van de gletsjers daar gemonitord kan worden. Kuipers Munneke houdt vanaf woensdag op de website van de NOS een weblog bij en heeft op werkdagen een dagelijks gesprekje met de presentator van het Radio-1-journaal in de avonduitzending. Verslaggever Martijn Bink verzorgt op 28, 29 en 30 augustus een item in het journaal van acht uur. Er staan tevens diverse artikelen op dewebsite van de NOS.

Blogs

Twitter

Facebook

Laatst gewijzigd:24 augustus 2015 10:22

Meer nieuws

 • 12 december 2017

  Weidevogel en boer zijn gebaat bij ruige stalmest

  In agrarische graslanden spelen rode wormen een sleutelrol in de bodemvruchtbaarheid en in de voedselvoorziening van weidevogels. RUG-onderzoeker Jeroen Onrust onderzocht de wisselwerking tussen boeren, wormen en weidevogels. Hij concludeert dat de...

 • 06 december 2017

  Ribosomen bepalen lading van eiwitten

  Tijdens onderzoek naar de relatie tussen de ‘drukte’ in een cel, de ionsterkte en eiwitdiffusie ontdekten biochemici van de RUG iets bijzonders: positief geladen eiwitten blijven plakken aan de ribosomen. Dit verklaart waarom de meeste in water oplosbare...

 • 04 december 2017

  Strip over dialectonderzoek Martijn Wieling (video)

  Een strip maken over je onderzoek. Dat doet lang niet elke wetenschapper. Taalonderzoeker Martijn Wieling van de afdeling Informatiekunde koos er wel voor. Wieling doet met een articulograaf onderzoek naar tongbewegingen bij dialectsprekers. Met de...