Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Omvangrijke Horizon 2020-subsidie voor Arctisch Centrum

15 juli 2015
Het Arctisch gebied

Peter Jordan, directeur van het Arctisch Centrum, heeft onlangs een omvangrijke Horizon 2020-subsidie toegekend gekregen ter ondersteuning van een Innovative Training Network (ITN). De Rijksuniversiteit Groningen zal samen met de universiteiten van York, Kopenhagen en Stockholm een nieuwe generatie beginnende onderzoekers gaan opleiden in de nieuwste interdisciplinaire methoden voor de archeologische wetenschap, zoals oude genomica, nieuwe methoden voor koolstofdatering en onderzoek naar organische resten.

Het totale budget is vier miljoen euro, waarvan 0,8 miljoen naar Groningen gaat. Het ITN krijgt de naam ArchSci2020 - Archaeology on the Edge: Northern Europe and the Circumpolar World.

Vijftien promotieprojecten

Peter Jordan
Peter Jordan

In totaal worden vijftien promotieprojecten ondersteund; elk project richt zich op de nauw met elkaar verweven thema’s gezondheid, dieet, technologie en mens-milieurelaties en past ze toe op archeologische casestudies in de noordelijke wereld. Drie promovendi zullen in Groningen gevestigd zijn: twee op het Arctisch Centrum en een derde bij Daan Raemaekers op het Groningen Institute of Archaeology (GIA). Nog eens drie promovendi zullen tot twaalf maanden in Groningen doorbrengen. Hans van der Plicht van het Centrum voor Isotopenonderzoek bij het ESRIG speelt ook een belangrijke rol, en de Rijksuniversiteit Groningen zal ook algemene cursussen en het slotcongres van het ITN organiseren. De eerste promovendi gaan in augustus 2016 van start.

Meer informatie

Contact: Peter Jordan

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:36

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....