Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Scholieren naar Natuurkunde-finale in India

11 juni 2015

Op woensdag 10 juni vond de prijsuitreiking plaats van de 34e Nationale Natuurkunde Olympiade voor 5- en 6-vwo’ers uit het hele land. De prijzen werden uitgereikt in de Senaatskamer van de Rijksuniversiteit Groningen. De vijf winnaars vormen het Nederlandse team voor de Internationale Natuurkunde Olympiade in India, van 5 t/m 12 juli.

College mechanica voor de 18 finalisten
College mechanica voor de 18 finalisten

De Rijksuniversiteit Groningen was dit jaar weer gastheer van de eindronde van de Nationale Natuurkunde Olympiade die van 3 t/m 10 juni plaatsvond. De Natuurkunde Olympiade is een jaarlijkse wedstrijd die door de Universiteit Utrecht en Rijksuniversiteit Groningen samen wordt georganiseerd.

Leerlingen uit hele land

Uit de ruim 3500 leerlingen die aan de voorronde hebben deelgenomen zijn de beste 18 geselecteerd. Tijdens de eindronde hebben de leerlingen zich gebogen over uitdagende onderwerpen zoals klassieke mechanica, relativiteitsleer, optica, thermodynamica en elektriciteitsleer`.

Na een week vol colleges en practica volgden een practicumtoets en een theorietoets van ieder 4 uur. De beste vijf leerlingen mogen ons land vertegenwoordigen in de internationale finale in India.

Uiteraard was er tijdens de eindronde ook tijd voor ontspanning : bijvoorbeeld een uitstapje naar Schiermonnikoog en een bezoek aan Astron, het Nederlands instituut voor radio astronomie.

De vijf winnaars (vlnr): Christian Primaveras, Ethan van Woerkom, David Liu, Ewoud Wempe, Pepijn de Maat.
De vijf winnaars (vlnr): Christian Primaveras, Ethan van Woerkom, David Liu, Ewoud Wempe, Pepijn de Maat.

De vijf winnaars zijn:

1     Christian Primaveras, Maarn (Johan van Oldenbarnevelt Gymnasium, Amersfoort)

2     Ewoud Wempe, Groningen (Willem Lodewijk Gymnasium, Groningen)

3     David Liu, Helmond (Jan van Brabant College, Helmond)

4     Pepijn de Maat, Breukelen (Christelijk Gymnasium Utrecht)

5     Ethan van Woerkom, Bussum (Gemeentelijk Gymnasium Hilversum)

Een interessant detail is dat nummer 2 van de finale, Ewoud Wempe, zich in eerste instantie niet had gekwalificeerd voor deze finaleronde. Door afzeggingen van enkele kandidaten schoof hij echter door, met dit mooie resultaat.

Laatst gewijzigd:21 juni 2015 20:31

Meer nieuws

 • 16 november 2018

  Prof. dr. Dirk Slotboom wint FSE Teaching Award 2017

  Op de Education Day van de Faculty of Science and Engineering is de winnaar van de Faculty Teaching Award 2017 onthuld: prof. dr. Dirk Slotboom is verkozen tot FSE-docent van het jaar 2017.

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 14 november 2018

  De lift tussen leven en dood

  De celmembraan is de grens van het leven. Dit dunne vettige omhulsel houdt de inhoud van de cel bij elkaar. De transporteiwitten in die membraan zijn van levensbelang. Ze zorgen voor contact en uitwisseling met de buitenwereld. RUG-hoogleraar biochemie...