Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

RUG-afstudeergeschenk Album Amicorum wint internationale prijs

11 juni 2015
Het Album Amicorum is een blijvend aandenken aan de studietijd, de stad Groningen en de universiteit

De Council for Advancement and Support of Education (CASE) heeft een Gold Award toegekend aan het Album Amicorum, het afstudeergeschenk van de Rijksuniversiteit Groningen. Het boek krijgt de prijs vanwege ‘its beautiful design, compelling sense of place, and contemporary take on an old concept’. CASE - met hoofdvestiging in de VS - wordt gezien als 's werelds belangrijkste organisatie van professionals die zich bezighouden met communicatie, alumnibeleid en fondsenwerving in het hoger onderwijs.

Het Album Amicorum, dat tijdens de buluitreiking wordt aangeboden aan masterstudenten en promovendi, kreeg van CASE de Gold Award in de categorie ‘Excellence in design: Books’. De jury: ‘ The photography is stunning, and as a whole the book conveys a great sense of the university's history, location, spirit, and the time in which students receiving the book attended the institution.’

Aandenken

Eeuwenlang droegen academici een album amicorum, oftewel vriendenboek, met zich mee, waarin herinneringen aan dierbare personen en momenten werden verzameld. Het door het Ubbo Emmius Fonds van de RUG ontwikkelde Album Amicorum borduurt voort op deze traditie. Het Album (160 pagina’s, gebonden en luxe uitgegeven) is een blijvend aandenken, in woord en vooral in beeld, aan de studietijd, de stad Groningen en de universiteit. Het boek bevat bovendien allerlei elementen die het persoonlijk kunnen maken, zoals de mogelijkheid (voor vrienden) er teksten in te schrijven of er zelf foto's in te plakken.

Noorderlicht

Het Album Amicorum is ontwikkeld door Bert Wolfkamp van het Ubbo Emmius Fonds in samenwerking met de internationaal befaamde fotomanifestatie en –publisher Noorderlicht. In 2009 verscheen een eerste editie die destijds door CASE eveneens werd bekroond met een Silver Award. De 2014-editie is volledig hernieuwd en bevat nieuwe foto's, afbeeldingen en teksten. Een impressie van het Album Amicorum is te zien op www.rug.nl/alumni/album.

Meer informatie

Contact: Bert Wolfkamp

Laatst gewijzigd:17 juni 2015 10:33

Meer nieuws

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...