Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Inspirerende NIDI-RUG policy briefing

04 juni 2015

Het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) organiseerde op 27 mei in samenwerking met Rijksuniversiteit Groningen Sustainable Society de NIDI-RUG policy briefing getiteld: Grenzeloos migreren? Binnen-Europese mobiliteit, kansen en uitdagingen.

De bijeenkomst werd voorgezeten door Jacques Wallage – oud-burgemeester van Groningen en honorair hoogleraar aan de RUG – en gaf drie experts op het gebied van migratie de mogelijkheid het onderwerp migratie binnen Europa van meerdere kanten te belichten.

Helga de Valk, themagroep leider Migratie en migranten bij het NIDI nam de aanwezigen mee in de wereld van de Europese migrant. Vanuit demografisch oogpunt liet zij zien hoe Europa en in het bijzonder Nederland ervoor staan wat betreft migratie beleid. Zij gaf inzichten in het profiel van de Europese migranten in Nederland.

Hierop aansluitend liet Gijsbert Vonk, hoogleraar Socialezekerheidsrecht aan de RUG, zien wat de juridische kansen en uitdagingen zijn van Europese mobiliteit. Onder andere vragen over de verzorgingsstaat voorzieningen kwamen hier aan de orde.

Ten slotte presenteerde Hein de Haas, co-directeur van het 'International Migration Institute' en Associate Professor in Migratie Studies aan de Universiteit Oxford, de resultaten van zijn onderzoek naar hedendaagse migratiedynamieken. Hij gaf inzicht in de vrije en onvrije migratiedynamiek in de EU. Hierbij kwam ook de migratie vanuit andere werelddelen naar Europa aan de orde.

Naar aanleiding van de drie presentaties kwam een interessante discussie op gang. Hierbij konden alle aanwezigen meepraten over het huidige Europese migratie beleid. Duidelijk werd dat er vaak een kloof bestaat tussen kennis uit onderzoek, het beleid en hoe er door de politiek over het migratie beleid wordt gesproken.

Na de discussieronde sloot Wallage af en werd er met een hapje en drankje nagepraat. Kortom, een succesvolle en inspirerende policy briefing die de samenwerking tussen de RUG en het NIDI op zeer positieve wijze benadrukt.

Laatst gewijzigd:10 januari 2020 15:30

Meer nieuws

 • 01 juli 2020

  Gratamaprijs 2020 voor Ymkje Anna de Vries

  De Gratama Wetenschapsprijs 2020 is toegekend aan dr. Ymkje Anna de Vries, verbonden aan de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de RUG. Zij is opgeleid in de neuro-, klinische en psychosociale wetenschappen, aan drie Groningse...

 • 30 juni 2020

  Minder gezondheidsachterstand Groningers met meervoudige bevingsschade

  Minder gezondheidsachterstand Groningers met meervoudige bevingsschade

 • 23 juni 2020

  Rouwen terwijl je slaapt?

  Mensen die een dierbare hebben verloren en langdurige psychische klachten hiervan ondervinden, blijken ook vaker last van ernstige slaapproblemen te hebben. Zo blijkt uit onderzoek van Marike Lancel (bijzonder hoogleraar slaap en psychopathologie),...