Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Inspirerende NIDI-RUG policy briefing

04 juni 2015

Het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) organiseerde op 27 mei in samenwerking met Rijksuniversiteit Groningen Sustainable Society de NIDI-RUG policy briefing getiteld: Grenzeloos migreren? Binnen-Europese mobiliteit, kansen en uitdagingen.

De bijeenkomst werd voorgezeten door Jacques Wallage – oud-burgemeester van Groningen en honorair hoogleraar aan de RUG – en gaf drie experts op het gebied van migratie de mogelijkheid het onderwerp migratie binnen Europa van meerdere kanten te belichten.

Helga de Valk, themagroep leider Migratie en migranten bij het NIDI nam de aanwezigen mee in de wereld van de Europese migrant. Vanuit demografisch oogpunt liet zij zien hoe Europa en in het bijzonder Nederland ervoor staan wat betreft migratie beleid. Zij gaf inzichten in het profiel van de Europese migranten in Nederland.

Hierop aansluitend liet Gijsbert Vonk, hoogleraar Socialezekerheidsrecht aan de RUG, zien wat de juridische kansen en uitdagingen zijn van Europese mobiliteit. Onder andere vragen over de verzorgingsstaat voorzieningen kwamen hier aan de orde.

Ten slotte presenteerde Hein de Haas, co-directeur van het 'International Migration Institute' en Associate Professor in Migratie Studies aan de Universiteit Oxford, de resultaten van zijn onderzoek naar hedendaagse migratiedynamieken. Hij gaf inzicht in de vrije en onvrije migratiedynamiek in de EU. Hierbij kwam ook de migratie vanuit andere werelddelen naar Europa aan de orde.

Naar aanleiding van de drie presentaties kwam een interessante discussie op gang. Hierbij konden alle aanwezigen meepraten over het huidige Europese migratie beleid. Duidelijk werd dat er vaak een kloof bestaat tussen kennis uit onderzoek, het beleid en hoe er door de politiek over het migratie beleid wordt gesproken.

Na de discussieronde sloot Wallage af en werd er met een hapje en drankje nagepraat. Kortom, een succesvolle en inspirerende policy briefing die de samenwerking tussen de RUG en het NIDI op zeer positieve wijze benadrukt.

Extra materiaal
- Programma policy briefing
- Fotoverslag

Laatst gewijzigd:30 januari 2017 10:50

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Schaatsprestaties voorspellen met geautomatiseerde analyses

  Sport, wetenschap en het bedrijfsleven zetten de eerste stap richting digitalisering van de schaatssport. De kracht van deze samenwerking is dat iedere partij zich kan focussen op zijn eigen expertise. Mede dankzij de Data Services Hub van KPN kunnen...

 • 22 februari 2018

  Op zoek naar ons zesde zintuig: timing

  Hedderik van Rijn, adjunct-hoogleraar Cognitieve Wetenschappen en Neurowetenschappen, kreeg in 2017 een prestigieuze NWO Vici-beurs toegekend. Hij kreeg anderhalf miljoen euro voor zijn onderzoek naar hoe mensen hun handelen timen. De bestaande theorie...

 • 06 februari 2018

  Nico van Yperen: ‘Een mentaal zwakke topsporter bestaat eigenlijk niet’

  Nico van Yperen is de eerste hoogleraar in Nederland die zich primair richt op de psychologie van sport en presteren. Hij bekleedt de leerstoel Sport & Performance Psychology. Welke psychologische factoren en omstandigheden zijn van invloed op het optimaal...