Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Inspirerende NIDI-RUG policy briefing

04 juni 2015

Het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) organiseerde op 27 mei in samenwerking met Rijksuniversiteit Groningen Sustainable Society de NIDI-RUG policy briefing getiteld: Grenzeloos migreren? Binnen-Europese mobiliteit, kansen en uitdagingen.

De bijeenkomst werd voorgezeten door Jacques Wallage – oud-burgemeester van Groningen en honorair hoogleraar aan de RUG – en gaf drie experts op het gebied van migratie de mogelijkheid het onderwerp migratie binnen Europa van meerdere kanten te belichten.

Helga de Valk, themagroep leider Migratie en migranten bij het NIDI nam de aanwezigen mee in de wereld van de Europese migrant. Vanuit demografisch oogpunt liet zij zien hoe Europa en in het bijzonder Nederland ervoor staan wat betreft migratie beleid. Zij gaf inzichten in het profiel van de Europese migranten in Nederland.

Hierop aansluitend liet Gijsbert Vonk, hoogleraar Socialezekerheidsrecht aan de RUG, zien wat de juridische kansen en uitdagingen zijn van Europese mobiliteit. Onder andere vragen over de verzorgingsstaat voorzieningen kwamen hier aan de orde.

Ten slotte presenteerde Hein de Haas, co-directeur van het 'International Migration Institute' en Associate Professor in Migratie Studies aan de Universiteit Oxford, de resultaten van zijn onderzoek naar hedendaagse migratiedynamieken. Hij gaf inzicht in de vrije en onvrije migratiedynamiek in de EU. Hierbij kwam ook de migratie vanuit andere werelddelen naar Europa aan de orde.

Naar aanleiding van de drie presentaties kwam een interessante discussie op gang. Hierbij konden alle aanwezigen meepraten over het huidige Europese migratie beleid. Duidelijk werd dat er vaak een kloof bestaat tussen kennis uit onderzoek, het beleid en hoe er door de politiek over het migratie beleid wordt gesproken.

Na de discussieronde sloot Wallage af en werd er met een hapje en drankje nagepraat. Kortom, een succesvolle en inspirerende policy briefing die de samenwerking tussen de RUG en het NIDI op zeer positieve wijze benadrukt.

Extra materiaal
- Programma policy briefing

Laatst gewijzigd:04 juli 2019 15:21

Meer nieuws

 • 16 juli 2019

  13 Veni-subsidies voor jonge Groningse onderzoekers

  Dertien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het UMCG krijgen van NWO een Veni-subsidie in het kader van de Vernieuwingsimpuls. Een mooi resultaat; vorig jaar ontvingen twaalf Groningers een Veni. Veni-subsidies zijn bestemd voor...

 • 10 juli 2019

  Beving van Westerwijtwerd had impact in de wijde omgeving

  De aardbeving van Westerwijtwerd op 22 mei 2019 werd in de gemeenten Loppersum, het Hogeland en Groningen door een grote meerderheid van de bevolking gevoeld. Vrijwel niemand had direct na de beving acute hulp nodig. Wel stelt men kort na de beving...

 • 08 juli 2019

  Zeven RUG-projecten krijgen financiering via de NWA Ideeëngenerator

  De NWO heeft aan 37 out-of-the-box onderzoeksideeën financiering toegekend vanuit de Ideeëngenerator. Een belangrijk kenmerk van de projecten is een mogelijke maatschappelijke impact. Elk van de onderzoekers krijgt 50.000 euro beschikbaar om met samen...