Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

RUG en Energy Academy Europe trekken onderwijsproject in Mozambique

11 mei 2015
Het ontwerp van Energy Academy Europe, in aanbouw op de Zernike Campus Groningen.

Een consortium onder leiding van de Rijksuniversiteit Groningen en de Energy Academy Europe (EAE) gaat de komende vier jaar in Mozambique de kennisinfrastructuur op het gebied van energie versterken. Zij zullen opleidingen opzetten aan Mozambikaanse kennisinstellingen en stafleden opleiden.

Het project heeft een omvang van ruim 4 miljoen euro en maakt deel uit van het NICHE-programma van EP Nuffic dat in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gefinancierd wordt. EP Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het hoger onderwijs, schreef een open tender uit. RUG en EAE verzamelden een consortium dat met succes inschreef op het EP Nuffic-project.

Van mbo tot postdoctoraal

Mozambique bezit nog grotendeels onontgonnen gasvelden voor de kust, en het potentieel voor duurzame energiebronnen zoals biomassa, zon en wind is er ook groot. Maar het ontbreekt aan voldoende expertise om deze veelbelovende energiebronnen te ontwikkelen en om ingewikkelde systeemvragen over de optimale energiemix te beantwoorden. Daarom worden de komende vier jaar professionals opgeleid op verschillende niveaus, van mbo tot postdoctoraal. Dat gebeurt in een breed scala aan vakgebieden, van techniek tot economie en energierecht. Al deze disciplines zijn nodig om het proces van energietransitie in Mozambique te begeleiden.

Het is nadrukkelijk de bedoeling dat het land binnen afzienbare tijd zelf de opleiding van deze mensen ter hand kan nemen. Binnen het project is daarom voorzien in de ontwikkeling van onderwijsprogramma’s in samenwerking met drie universiteiten en een technische hogeschool in Mozambique. Ook zal nauw worden samengewerkt met diverse spelers op de Mozambikaanse energiemarkt, om er voor te zorgen dat de te ontwikkelen programma’s aansluiten bij de vraag vanuit de arbeidsmarkt. Belangrijk is ook dat de kennis die in Mozambique ontwikkeld wordt, verankerd wordt in het land. Eén mogelijkheid om dit te realiseren is door een instituut op te richten naar model van de Energy Academy Europe.

Projectorganisatie

Voor de EAE is dit het grootste internationale project sinds haar oprichting in 2012. De RUG heeft al een ruimere ervaring in internationale ontwikkelingsprojecten op het terrein van hoger onderwijs, waaronder in Mozambique. De RUG zal het projectmanagement voeren, terwijl wetenschappelijk directeur van de Energy Academy Europe André Faaij de projectdirecteur is.

Naast RUG en EAE zijn er nog twee Nederlandse onderwijsinstellingen betrokken bij het project, de Hanzehogeschool en de NHL te Leeuwarden. Daarnaast maken ontwikkelingsorganisatie SNV en het Energy Delta Instituut (gespecialiseerd in kortdurend postacademisch onderwijs) deel uit van het consortium. De Zuid Afrikaanse Stellenbosch Universiteit treedt op als regionale partner. Kennis vanuit het bedrijfsleven wordt binnen het consortium door Gasunie ingebracht. Additionele expertise zal waar nodig onder de paraplu van de Energy Academy worden gemobiliseerd.

Het consortium werkt samen met vier instellingen in Mozambique: de Catholic University of Mozambique, Eduardo Mondlane University en Lúrio University en het Higher Polytechnic Institute of Songo. Op deze manier is er een breed scala aan onderwijsinstellingen betrokken, nodig voor een project dat onderwijs wil opzetten op diverse niveaus en in een groot aantal verschillende energiegerelateerde vakgebieden. Over vier jaar moet Mozambique dan in staat zijn het eigen energiebeleid op professionele wijze vorm te geven.

Laatst gewijzigd:18 december 2015 13:31

Meer nieuws

 • 06 december 2017

  Ribosomen bepalen lading van eiwitten

  Tijdens onderzoek naar de relatie tussen de ‘drukte’ in een cel, de ionsterkte en eiwitdiffusie ontdekten biochemici van de RUG iets bijzonders: positief geladen eiwitten blijven plakken aan de ribosomen. Dit verklaart waarom de meeste in water oplosbare...

 • 04 december 2017

  Controle over de spin-richting in een ‘sandwich’ van tweedimensionaal materiaal

  RUG-onderzoekers laten zien dat manipulatie van elektronenspin in grafeen mogelijk is met behulp van molybdeen diselenide. Hun resultaten zijn verschenen in het tijdschrift Nano Letters.

 • 30 november 2017

  Elektronen opzuigen met zuur

  Adjunct-hoogleraar organische chemie Syuzanna Harutyunyan ontving deze week een ERC Consolidator Grant van 2 miljoen euro om een methode te ontwikkelen waarmee 3D structuren zijn te maken van 2D ringen.