Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Koninklijke Onderscheiding voor drie RUG-medewerkers

24 april 2015
Koninklijke onderscheiding

Vrijdag 24 april 2015 worden drie personen op voordracht van de Rijksuniversiteit Groningen koninklijk onderscheiden. De heer A. (Bert) Kamstra wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Prof. dr. Y.R.M. (Roelien) Bastiaanse en prof. dr. P.D. (Peter) Barthel worden benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Burgemeester P.E.J. den Oudsten van de gemeente Groningen decoreert in het Gemeentehuis van Groningen om 10.00 uur de heer A. Kamstra en prof. dr. Y.R.M. Bastiaanse. Burgemeester drs. H.P. Bakker van de gemeente Bedum decoreert in de Senaatskamer van het Academiegebouw om 11.30 uur prof. dr. P.D. Barthel.

De heer prof.dr. P.D. (Peter) Barthel

Peter Barthel

Peter Barthel (1952), hoogleraar Astrofysica van actieve melkwegstelsels, heeft al vanaf de tijd dat hij startte met zijn promotieonderzoek een grote interesse en verdienste in de popularisering van de wetenschap. Hij is een begenadigd spreker en als geen ander in staat om jonge mensen te enthousiasmeren. Vanuit die passie is het een kleine stap naar zijn grote betrokkenheid bij aansluitings- en voorlichtingsactiviteiten binnen de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Deze binnen de faculteit bestaande aansluitings- en voorlichtingsactiviteiten, zoals een bèta-steunpunt voor hulp aan scholieren bij profielwerkstukken en een ‘scholennetwerk’, waarbinnen wordt samengewerkt met docenten van middelbare scholen, hebben mede door het enthousiasme van Barthel geleid tot de oprichting van de Scholierenacademie. Middels deze activiteit worden de middelbare scholieren bekend gemaakt met de universiteit en de aard van alle opleidingen die daar geboden worden. Ook de Kinderuniversiteit, voor basisscholen, valt onder de Scholierenacademie. Peter Barthel wordt benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. lees meer

Mevrouw prof. dr. Y.R.M. (Roelien) Bastiaanse

Roelien Bastiaanse (1955) is hoogleraar Neurolinguïstiek en vermaard onderzoeker op het terrein van storingen in het gebruik van werkwoordtijden en grammaticale disorders. Ze heeft een eminente reputatie als deskundige op het gebied van neurolinguïstiek en meer in het bijzonder de afasiologie en is een wereldberoemde pionier en leidende onderzoeker in haar vakgebied. Bastiaanse was ook initiatiefnemer van het Groningen Expertisecentrum voor Taal- en Communicatiestoornissen, waar wetenschappelijk onderzoek en patiëntenzorg hand in hand gaan. Recentelijk ontwikkelde ze een applicatie voor een tabletcomputer, ter vervanging van taaltesten op papier. In de eerste proeffase werd dit enthousiast ontvangen door zowel therapeuten als patiënten. Binnenkort wordt deze unieke, wereldwijd eerste afasiediagnostiek op de tablet uitgegeven. Bastiaanse geeft er zo blijk van haar buitengewoon wetenschappelijk vermogen in de praktijk te kunnen brengen op zo’n manier dat niet alleen de wetenschap er groot profijt van heeft, maar ook mensen met taal- en communicatiestoornissen. Bastiaanse wordt benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. › lees meer

De heer A. (Bert) Kamstra

Bert Kamstra

Bert Kamstra (1953) is naast zijn fulltime baan bij de Bode- en Conciërgedienst van het Academiegebouw van de universiteit sinds 1986 lid van de Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken. Hij is vanaf de start enthousiast, actief en meer dan betrokken. Als lid van de technische commissie was hij onder meer belast met de organisatie van diverse voetbaltoernooien. Vanaf 2000 is hij (vrijwillig) trainer van de Scheidsrechtersvereniging op invalsbasis. Hij viel zo frequent in, dat hij een van de vaste trainers van de vereniging werd. Binnen de club staat hij bekend als iemand waar nooit tevergeefs een beroep op wordt gedaan. Het is dan ook niet voor niets dat hij is onderscheiden met de Zilveren Scheidsrechter van de landelijke organisatie COVS en in 2010 is benoemd tot lid van verdienste van de Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken. Ondanks dat hij in 2014 werd getroffen door een hartinfarct, inclusief complicaties die na de behandeling zijn opgetreden, is hij inmiddels weer volop actief voor de vereniging en fluit als vanouds weer de wedstrijden, zowel op het veld als in de zaal. De Bode- en Conciërgedienst is het visitekaartje voor het Academiegebouw, maar in veel gevallen ook voor de gehele universiteit. Kamstra is een uitzonderlijk betrouwbare, behulpzame, toeschietelijke en ervaren kracht in deze dienst. Zijn klantgerichte houding, rustige uitstraling, daadkracht en kennis dragen in wezenlijke mate bij aan het functioneren van de dienst. Hij vervult zijn functie niet alleen op voorbeeldige wijze, maar ook bovengemiddeld zonder dat daar een extra beloning tegenover staat. Kamstra wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. › lees meer

Laatst gewijzigd:30 oktober 2015 12:58

Meer nieuws

 • 28 november 2017

  Samenwerking gemeenten bespaart geen geld

  Anders dan gedacht verlaagt samenwerking tussen gemeenten de uitgaven van gemeenten niet. Ook leidt samenwerking niet tot een meetbare verbetering van de gemeentelijke voorzieningen. Dat schrijven Maarten Allers en Tom de Greef van het Centrum voor...

 • 27 november 2017

  #PanoramaRomantica in het Groninger Museum

  Speciaal voor de aanstaande tentoonstelling De Romantiek in het Noorden en de huidige expositie Ook Romantiek in het Groninger Museum, heeft het Reality Center van de Rijksuniversiteit Groningen een virtueel panorama ontwikkeld: #PanoramaRomantica....

 • 25 november 2017

  RUG en Noordelijke Online Ondernemers lanceren Groningen Digital Business Centre

  De Rijksuniversiteit Groningen en de Noordelijke Online Ondernemers (NOO) slaan de handen ineen om de bloeiende digitale sector in Noord-Nederland uit te bouwen en te versterken. Samen lanceren zij het Groningen Digital Business Centre (GDBC), een nieuw...