Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Koninklijke Onderscheiding voor Bert Kamstra

24 april 2015

Vrijdag 24 april 2015 werd Bert Kamstra benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer A. (Bert) Kamstra

Bert Kamstra

Bert Kamstra (1953) is naast zijn fulltime baan bij de Bode- en Conciërgedienst van het Academiegebouw van de universiteit sinds 1986 lid van de Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken. Hij is vanaf de start enthousiast, actief en meer dan betrokken. Als lid van de technische commissie was hij onder meer belast met de organisatie van diverse voetbaltoernooien. Toen hij deze functie formeel neerlegde heeft hij aangegeven dat men indien nodig een beroep op hem kon blijven doen. Dat beroep werd zodanig regelmatig op hem gedaan dat hij weer formeel werd aangesteld. Verder is hij sinds 1996 lid van de redactiecommissie van het clubblad en draagt hij zorg voor attenties bij jubilea, blessures en ziekte. Niets ontgaat hem wat dat betreft en hij vervult deze taak uiterst zorgvuldig.

Scheidsrechtersvereniging

Vanaf 2000 is Kamstra (vrijwillig) trainer van de Scheidsrechtersvereniging op invalsbasis. Hij viel zo frequent in, dat hij een van de vaste trainers van de vereniging werd. Binnen de club staat hij bekend als iemand waar nooit tevergeefs een beroep op wordt gedaan. Hij wordt gezien als een echte doener, die altijd bereid is de handen uit de mouwen te steken. Bij incidentele projecten of speciale clubavonden is hij niet zelden degene die de organisatie dan wel de coördinatie min of meer als vanzelfsprekend voor zijn rekening neemt. Het is dan ook niet voor niets dat hij is onderscheiden met de Zilveren Scheidsrechter van de landelijke organisatie COVS en in 2010 is benoemd tot lid van verdienste van de Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken.

De zomervakanties brengt de familie Kamstra sinds jaar en dag door op Terschelling. Zolang als hij daar vakantie viert, zolang organiseert Kamstra daar ook al een groot voetbaltoernooi, waar hijzelf ‘uiteraard’ een groot aantal wedstrijden als scheidsrechter voor zijn rekening neemt. Daarnaast fluit hij in zijn vakanties op verzoek van de plaatselijke voetbalvereniging ook regelmatig een wedstrijd op het eiland, wat hij geheel belangeloos maar met veel plezier doet.

Bode- en Conciërgedienst

De Bode- en Conciërgedienst is het visitekaartje voor het Academiegebouw, maar in veel gevallen ook voor de gehele universiteit. Het gebouw is het hart van de universiteit en de bode- en conciërgedienst vervult daarin de meest zichtbare en toegankelijke rol voor bezoekers, studenten en medewerkers. Kamstra is een uitzonderlijk betrouwbare, behulpzame, toeschietelijke en ervaren kracht in deze dienst. Zijn klantgerichte houding, rustige uitstraling, daadkracht en kennis dragen in wezenlijke mate bij aan het functioneren van de dienst. Hij vervult zijn functie niet alleen op voorbeeldige wijze, maar ook bovengemiddeld zonder dat daar een extra beloning tegenover staat. Hij staat altijd klaar, letterlijk dag en nacht, ook als hij geen consignatiedienst heeft (24 uur per dag, inclusief de weekenden, beschikbaar zijn bij alle calamiteiten). Hij is altijd bereid om van een ander de consignatiedienst over te nemen, wat onder meer met zich meebrengt dat hij niet ver van huis kan gaan. Toen hij in 2014 werd getroffen door een hartinfarct is hij slechts twee maanden thuis geweest en zelfs gedurende die maanden hield hij voortdurend contact met zijn collega’s. Inmiddels is hij alweer fulltime aan het werk.

Sinds jaar en dag neemt Kamstra de organisatie van de landelijke Pedellendag voor de Groningse delegatie voor zijn rekening (hotel, vervoer, kleding, etc.) en als de dag in Groningen plaatsvindt, organiseert hij de dag in het geheel en verzorgt het programma.

Naast zijn normale werk neemt Kamstra actief deel aan de vele activiteiten die vanuit de universiteit voor personeel en studenten worden georganiseerd. Ook bij de organisatie van publieksactiviteiten zoals lezingen, intocht van Sinterklaas, voorlichtingsdagen voor aspirant-studenten en lustrumvieringen doet men nooit vergeefs een beroep op hem.

In zijn vrije tijd draagt hij al jarenlang zorg voor de organisatie en coördinatie met betrekking tot de kranslegging namens de RUG door de rector magnificus op 4 mei. Bovendien is hij een geweldig en representatief vertegenwoordiger van de RUG bij belangrijk bezoek, waaronder leden van het Koninklijk Huis.

Laatst gewijzigd:01 mei 2015 10:10
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....