Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Rijksuniversiteit Groningen start als eerste Nederlandse universiteit branch campus in China

25 maart 2015
Academiegebouw Yantai

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zal als eerste Nederlandse universiteit een branch campus in China beginnen. In samenwerking met de China Agricultural University uit Beijing vestigt de RUG zich vanaf 2016 in de stad Yantai, provincie Shandong op een nu reeds grotendeels ontwikkelde campus. Woensdag 25 maart ondertekent RUG-collegevoorzitter Sibrand Poppema in Shanghai in het bijzijn van minister-president Mark Rutte een samenwerkingsovereenkomst met de stad Yantai en de China Agricultural University. Het is een initiatief dat vergelijkbaar is met andere branch campuses, zoals die van de University of Nottingham in Ningbo en New York University in Shanghai.

‘China is een enorme groeimarkt voor universiteiten, met inmiddels ruim 7 miljoen nieuwe studenten per jaar, van wie ruim 450.000 in het buitenland gaan studeren. De Chinezen zien de RUG als een interessante partner. We zijn een snel stijgende internationale top 100-universiteit, met al een groot aantal Engelstalige bacheloropleidingen. We gaan uiteindelijk een kopie van de RUG realiseren in Yantai, met bachelor-, master- en PhD-programma’s, met significante research-activiteiten en samenwerking met bedrijven. Deze activiteiten zullen ook de samenwerking tussen Yantai en de noordelijke regio versterken.’

Dit is een unieke kans voor de RUG om zich als eerste continentale universiteit te vestigen in Noord China.

Tweet dit

Na een voorbereidend jaar in 2016 zullen Chinese en andere internationale studenten vanaf 2017 in Yantai beginnen aan een RUG-studie en uiteindelijk een-RUG diploma behalen. Overeenkomstig de regels voor het vestigen van Nederlandse kennisinstellingen in het buitenland zullen de studenten 1 jaar van hun opleiding op de home campus in Groningen volgen. Dit biedt overigens ook grote kansen voor studenten uit Groningen om buitenlandervaring op te doen in China. Ook zal het aanzienlijke werkgelegenheid opleveren voor Nederlandse academici.

Plattegrond van de CAU campus in Yantai
Plattegrond van de CAU campus in Yantai

China Agricultural University

China Agricultural University (CAU) behoort tot de top 39universiteiten van China. De universiteit heeft twee campussen in Beijing en sinds 2003 een campus van 110 ha in Yantai. De RUG werkt met Friesland Campina ook nu al samen met CAU. De Joint University Policy van het Chinese ministerie van Onderwijs maakt het mogelijk samen met China Agricultural University (CAU) een Joint International University Campus te ontwikkelen.

China, in het rood de provincie Shandong (links) Kaart van de provincie Shandong, Yantai ligt rechts boven (rechts)
China, in het rood de provincie Shandong (links) Kaart van de provincie Shandong, Yantai ligt rechts boven (rechts)

Yantai

Yantai ligt 700 km ten oosten van Beijing aan de Gele Zee in de Chinese provincie Shandong, die ruim 97 miljoen inwoners telt. Yantai is als een van de meest groene steden van China een aantrekkelijke toeristische bestemming en telt 1,8 miljoen inwoners. In de omgeving wordt al meer dan 100 jaar wijnbouw bedreven. Het is een gebied met een prettig klimaat, dat vergelijkbaar is met de Nederlandse omstandigheden. De toekomstige campus van University of Groningen Yantai ligt midden in een hightech-zone van 38 km², waar veel hoogwaardige industrie, bedrijven en research-instituten zijn gevestigd.


RUG China
RUG China

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gernant Deekens, persvoorlichter Rijksuniversiteit Groningen. Tel 050-3636854 of 06-29006966.

Laatst gewijzigd:15 januari 2018 12:30

Meer nieuws

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...

 • 07 februari 2019

  Hoogleraar Stynke Castelein wint de Vrouw in de Media Award Groningen

  Prof. dr. Stynke Castelein, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en hoofd onderzoek bij Lentis, ontvangt de Vrouw in de Media Award 2018 Groningen.