Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Major EU grant for development of sustainable industrial processes

18 maart 2015

The department of Pharmaceutical Biology (Prof.dr. Gerrit J. Poelarends) of the Groningen Research Institute of Pharmacy (GRIP) has received a 726 k€ grant from the European Union as part of an international consortium. The international project will develop sustainable industrial processes based on a carbon-carbon (C-C) bond-forming enzyme platform. The project will start in April 2015 and includes the participation of 14 enterprises and research centers from 5 different countries. The project will be funded by the European Union over the course of four years with a total budget of more than 8 million euro. During its course, the project will develop the biocatalytic synthesis of active pharmaceutical ingredients (APIs) and bulk chemicals using unique C-C bond-forming enzymes.

Industrial chemical processes carried out through “classic” chemistry and catalysis often involve the use of hazardous substances and considerable amounts of energy. In contrast, enzymes catalyze the natural “manufacture and modification” of molecules with exquisite selectivity, unparalleled rate acceleration and under mild reaction conditions. Thus, the application of enzymes to catalyze industrial reactions (“biocatalysis”) has the potential to improve chemical processes in compliance with the concept and principles of Green Chemistry. C-C bond-forming reactions are at the heart of industrial organic synthesis, but remain largely unexplored due to long development timelines and the lack of broad biocatalytic reaction platforms.

More information:
Contact: Prof.dr. G.J. (Gerrit) Poelarends

Laatst gewijzigd:07 april 2016 11:37

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....