Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Slimme productielijnen repareren zichzelf

24 februari 2015
Robot grijpt beker

Zelfs de meest efficiënte productielijn staat nog regelmatig stil. Hoogleraar Kunstmatige Intelligentie Lambert Schomaker gaat samen met regionale en internationale industrie werken aan slimme systemen die problemen in een productielijn opsporen en oplossen. Het project maakt deel uit van een Europees programma met 47 partners uit wetenschap en industrie, waaraan Europa 30 miljoen euro heeft toegekend.

Lambert Schomaker
Lambert Schomaker

‘Bij industriële productielijnen zie je dat de deelsystemen wel zijn geoptimaliseerd, maar dat de productiviteit van de totale lijn tegenvalt. Een belangrijke reden is dat er geen model is van de lijn als geheel’, vertelt Lambert Schomaker. Het Mantisproject moet daar verandering in brengen. Dit project ontving ruim 30 miljoen euro uit het Horizon 2020 programma van de Europese Commissie. Hiervan gaat 540.000 euro naar de RUG.

Doel van het project dat Schomaker in samenwerking met regionale industrie zal uitvoeren is het ontwerp van een systeem dat kennis over de hele productielijn bundelt en op basis daarvan kan reageren. ‘Net zoals het lichaam in staat is om problemen als infecties waar te nemen en te bestrijden moet dit systeem problemen zien en kunnen ingrijpen of zelfs proactief handelen.’

Sensoren moeten informatie uit de hele productieketen samenbrengen in een zelflerend systeem. Dat kan met die informatie oplossingen bedenken. Een volgend stadium is dat er een flexibele schil van hardware komt waarmee het slimme systeem de oplossingen zelf kan uitvoeren. De productielijn zal dan meer als een levend organisme reageren: weten waar het fout gaat en daar op reageren.

Lerende software

De afdeling Kunstmatige Intelligentie van Schomaker zorgt voor de lerende software. ‘De input voor dat systeem komt uit big data die de sensoren in de productielijn leveren, maar ook van de operators.’ Op de werkvloer krijgen die een iPad waarop ze storingen kunnen omschrijven, eventueel met een foto erbij. ‘Die iPad hoort bij de productielijn en wordt dus door de verschillende ploegen aan elkaar doorgegeven. Software kan de ingetikte opmerkingen lezen en analyseren en op die manier koppel je de cijfertjes van de sensoren aan de kennis die mensen hebben over de oorzaken van problemen.

Robuust systeem

Uiteindelijk moet dit over drie jaar een robuust systeem opleveren dat niet meer vastloopt wanneer ergens een lager is versleten. ‘Dat is een les die we in ons vakgebied hebben geleerd: je moet de dingen niet te mooi maken, maar vooral robuust.’ De industrie moet die stap nog zetten, vertelt Schomaker. ‘Wij hadden een delegatie uit de regionale maakindustrie op bezoek en lieten een robot zien die een blikje cola kan pakken. Toen we het blikje tussendoor wegnamen en op een andere plek zetten, wist de robot het gewoon te vinden en pakte het op. “Dat willen wij ook hebben!”, zeiden ze.’

Alle 47 deelnemers aan Mantis zullen de opgedane ervaringen delen. Schomaker: ‘De oplossingen die we in Mantis ontwikkelen zullen ook bruikbaar zijn voor andere bedrijven.’ Uiteindelijk moet dat er voor zorgen dat de Europese industrie met lagere productiekosten kan produceren, een noodzaak om concurrerend te blijven.

Meer informatie over het Mantisproject

Contact: Lambert Schomaker

Laatst gewijzigd:26 februari 2015 12:40

Meer nieuws

 • 22 februari 2019

  RUG gunt bouw Feringa Building aan Ballast Nedam

  De bouwkundige aanbestedingsprocedure voor de bouw van onze nieuwe Feringa Building is binnenkort afgerond: Ballast Nedam gaat het indrukwekkende gebouw voor Beta-technisch onderwijs en onderzoek bouwen op de Zernike Campus.

 • 20 februari 2019

  De ongebruikelijke erfelijkheid van telomeerlengte

  Bij de overerving van telomeerlengte spelen epigenetische effecten een belangrijke rol. Zeker een derde van de overerving is epigenetisch van aard. Dat concluderen Groninger onderzoekers, die voor het eerst een schatting van dit fenomeen konden maken...

 • 19 februari 2019

  Nanoporiën maken massaspectrometer voor eiwitten mogelijk

  RUG-onderzoekers hebben nanoporiën ontwikkeld waarmee ze direct de massa van kleine eiwitjes (peptiden) kunnen meten. Een artikel over deze ontdekking is op 19 februari jl. gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.