Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Miljoenenpremies naar vijf Groningse toponderzoekers

NWO kent prestigieuze Vici-beurzen toe
13 februari 2015
Het Academiegebouw

Vijf Groningse wetenschappers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland. Geen enkele andere Nederlandse universiteit kreeg dit jaar zoveel Vici's toegewezen.

NWO selecteert de Vici-laureaten op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatief karakter en wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en kennisbenutting. Vici is bestemd voor ‘excellente, ervaren onderzoekers die met succes een vernieuwende onderzoekslijn hebben ontwikkeld en daarmee een vooraanstaande positie innemen op nationaal en internationaal niveau’, aldus NWO. Dit jaar dienden 216 onderzoekers een aanvraag in voor een Vici-beurs. Van die aanvragen zijn er uiteindelijk 36 gehonoreerd.

De Groningse vici-laureaten

Prof. dr. J. (Johan) Bos
Prof. dr. J. (Johan) Bos

 • Lost in Translation - Found in Meaning

Prof. dr. J. (Johan) Bos Faculteit der Letteren, Computationele semantiek

Goed vertalen is een lastige klus. De betekenis moet zo goed mogelijk worden overgebracht, maar een letterlijke vertaling levert vaak onnatuurlijke constructies op. Soms kan een subtiele verandering in betekenis juist een mooiere vertaling opleveren. Hoe dit precies werkt, gaan computerlinguïsten uitzoeken door grote verzamelingen vertaalde teksten automatisch te analyseren.

Prof. dr. A. (Amina) Helmi
Prof. dr. A. (Amina) Helmi

 • Galactic Archaeology in the Gaia era: Discovery and characterization of fossil records to uncover the history and distribution of mass of the Milky Way

Prof. dr. A (Amina) Helmi Faculty of Science and Engineering (voorheen de Faculteit Wiskunde- en Natuurwetenschappen), Kapteyn Astronomical Institute

Dankzij de recentelijk gelanceerde Europese Gaia-satelliet kunnen we de komende 5 jaar de vormingsgeschiedenis van de Melkweg ontrafelen. Gaia stelt ons in staat de resten van de bouwstenen van ons sterrenstelsel te vinden, zodat we kunnen reconstrueren hoe deze is gevormd en wat in detail de massaverdeling is.

Prof. dr. ir. DJM (Thea) Hilhorst
Prof. dr. ir. DJM (Thea) Hilhorst
 • When disasters meet conflict. Disaster response of humanitarian aid and local state and non-state institutions in different conflict scenarios.

Prof. dr. ir. D.J.M. (Thea) Hilhorst  - Faculteit der Letteren, Globalisation Studies Groningen

Natuurrampen én een conflict. Wat gebeurt er als er een natuurramp optreedt in een conflictgebied? Wat doet de overheid, hoe functioneren instituties en hoe gaan verschillende hulporganisaties hiermee om? Hoe voorkomen ze dat het conflict erger wordt? Dit wordt onderzocht in negen landen die kampen met natuurrampen én verschillende soorten conflict.

Prof. dr. M.C. (Marcel) Timmer
Prof. dr. M.C. (Marcel) Timmer

 • Mondiale Waardeketens: een nieuw perspectief op wereldwijde handel, banen en inkomensongelijkheid

Prof. dr. M.C. (Marcel) Timmer Faculteit Economie en Bedrijfskunde, Global Economics and Management

Een Ipad wordt ontwikkeld in de U.S., maar geproduceerd in China. Wie doet wat, waar en tegen welke beloning? Dit project onderzoekt de determinanten van handel en biedt nieuwe inzichten in de gevolgen voor banen en inkomens van werknemers op regionaal, nationaal en mondiaal niveau.

Prof. dr. R. (René) Veenstra
Prof. dr. R. (René) Veenstra

 • Anti-bullying programs 2.0: Tailored interventions to minimize bullying

Prof. dr. R. (René) Veenstra Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen, onderzoeksschool ICS

Waarom lukt het tegengaan van pesten niet in alle klassen? Met sociale-netwerkanalyses en op maat gemaakt advies wordt getracht pestproblemen op te lossen. Interventies (betekenisvolle taken voor populaire pesters; steungroepen voor chronische pestslachtoffers; coachen van leerkrachten) worden ontwikkeld, ingevoerd en geëvalueerd om scholen te helpen in de strijd tegen pesten.

Laatst gewijzigd:16 februari 2017 12:32

Meer nieuws

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...