Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Vijftien jaar huisdichter RUG

13 januari 2015

Vijftien jaar geleden werden de studenten Daniel Dee en Petra Else Jekel huisdichters van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Ze waren de eerste studenten in Nederland die in opdracht van een universiteit gedichten maakten.

Dit jaar is Jephta de Visser druk bezig met het schrijven van gedichten. Tussen Dee, Jekel en De Visser ging een bont en gevarieerd gezelschap aan de slag als huisdichter, ieder jaar opnieuw. Later volgden ook andere universiteiten.

Opstap naar een professionele carrière

De huisdichters maken hun debuut altijd tijdens de opening van het academisch jaar en publiceren iedere maand een gedicht in de UK, de universiteitskrant. Daarnaast treden ze overal op, binnen en buiten de universiteit. Aan het eind van hun jaar verschijnt hun dichtbundel, een prachtige uitgave. Dat alles werkt zo aanstekelijk dat de huisdichters vaak ook professioneel dichter of schrijver worden.

Feest

Dat en die vijftien jaar vieren we met een feestje in de Kappenburgsoos, de biljartkelder van het Academiegebouw, op vrijdag 30 januari, om 17.00 u. Verschillende huisdichters treden op: Ruth Koops van ’t Jagt, Sacha Landkroon, Joost Oomen, Lilian Zielstra en Jephta de Visser. We heffen het glas en er is muziek.

Een mooi moment, de dag na de verkiezing van de nieuwe stadsdichter van Groningen, de opvolger van Joost Oomen. Joost viert dat deze vrijdag, maar dan later op de avond.

Meer informatie en contact

Meer weten? Wil je huisdichters interviewen? Neem dan contact op met de huidige huisdichter van de RUG, Jeptha de Visser via 0620078843.

De huisdichters op een rijtje

 • Daniel Dee en Petra Else Jekel
 • Gertjan Laan
 • Guido van der Wolk
 • Annelieke van Mens
 • Jet Langerak
 • Veerle Vroon
 • Jurre van den Berg
 • Ruth Koops van ’t Jagt
 • Menno de Block
 • Machteld Brands
 • Sacha Landkroon
 • Joost Oomen
 • Pauline Sparreboom
 • Lilian Zielstra
 • Jeptha de Visser
Laatst gewijzigd:14 januari 2015 12:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...