Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Vijftien jaar huisdichter RUG

13 januari 2015

Vijftien jaar geleden werden de studenten Daniel Dee en Petra Else Jekel huisdichters van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Ze waren de eerste studenten in Nederland die in opdracht van een universiteit gedichten maakten.

Dit jaar is Jephta de Visser druk bezig met het schrijven van gedichten. Tussen Dee, Jekel en De Visser ging een bont en gevarieerd gezelschap aan de slag als huisdichter, ieder jaar opnieuw. Later volgden ook andere universiteiten.

Opstap naar een professionele carrière

De huisdichters maken hun debuut altijd tijdens de opening van het academisch jaar en publiceren iedere maand een gedicht in de UK, de universiteitskrant. Daarnaast treden ze overal op, binnen en buiten de universiteit. Aan het eind van hun jaar verschijnt hun dichtbundel, een prachtige uitgave. Dat alles werkt zo aanstekelijk dat de huisdichters vaak ook professioneel dichter of schrijver worden.

Feest

Dat en die vijftien jaar vieren we met een feestje in de Kappenburgsoos, de biljartkelder van het Academiegebouw, op vrijdag 30 januari, om 17.00 u. Verschillende huisdichters treden op: Ruth Koops van ’t Jagt, Sacha Landkroon, Joost Oomen, Lilian Zielstra en Jephta de Visser. We heffen het glas en er is muziek.

Een mooi moment, de dag na de verkiezing van de nieuwe stadsdichter van Groningen, de opvolger van Joost Oomen. Joost viert dat deze vrijdag, maar dan later op de avond.

Meer informatie en contact

Meer weten? Wil je huisdichters interviewen? Neem dan contact op met de huidige huisdichter van de RUG, Jeptha de Visser via 0620078843.

De huisdichters op een rijtje

 • Daniel Dee en Petra Else Jekel
 • Gertjan Laan
 • Guido van der Wolk
 • Annelieke van Mens
 • Jet Langerak
 • Veerle Vroon
 • Jurre van den Berg
 • Ruth Koops van ’t Jagt
 • Menno de Block
 • Machteld Brands
 • Sacha Landkroon
 • Joost Oomen
 • Pauline Sparreboom
 • Lilian Zielstra
 • Jeptha de Visser
Laatst gewijzigd:14 januari 2015 12:39

Meer nieuws

 • 24 september 2018

  Keurig groen gedrag kan sociaal verrekte ongemakkelijk zijn

  Waarom is het zo moeilijk een heilig boontje te zijn? Jan Willem Bolderdijk over zijn onderzoek naar de schurende randjes van duurzaam gedrag.

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.