Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Rijksuniversiteit Groningen voorloper in online proefstuderen

Eerste Nederlandse universiteit met een compleet aanbod
21 januari 2015

De Rijksuniversiteit Groningen is de eerste Nederlandse universiteit die digitaal proefstuderen aanbiedt voor alle bacheloropleidingen. Hiermee kunnen scholieren zich inhoudelijk zeer goed voorbereiden op een juiste studiekeuze. Vanaf maart 2015 kunnen studiekiezers voor vrijwel iedere studierichting een gratis webklas volgen. Er is plaats voor tweeduizend deelnemers.

Gratis webklas voor vrijwel iedere studierichting
Gratis webklas voor vrijwel iedere studierichting

Webklas

Een webklas is een cursus van vier weken, aangeboden in een afgesloten elektronische leeromgeving. Studiekiezers maken tijdens zo’n cursus in ongeveer tien uur, kennis met een wetenschappelijke studie.

De lesstof heeft het niveau van het eerste jaar van een bacheloropleiding. Deelnemers krijgen deze stof aangeboden in verschillende onderwijsvormen. Ze lezen teksten, maken opdrachten, volgen online colleges, of voeren discussies met docent en mededeelnemers. Opdrachten worden door speciaal aangestelde student-assistenten nagekeken en van feedback voorzien. Als de opdrachten op voldoende niveau zijn gemaakt, krijgt de scholier een certificaat als bewijs van deelname.

Groei

In 2009 startte de RUG met zes webklassen, voor onder meer de opleidingen geneeskunde, scheikunde en rechtsgeleerdheid. De afgelopen jaren is het aanbod sterk uitgebreid. Vanaf dit voorjaar heeft elke opleiding een webklas, of heeft deze in ontwikkeling. Een groot aantal webklassen is in het Engels beschikbaar, waaronder, Minorities and Multilingualism en Physics. Deze trekken deelnemers van over de hele wereld.

Studiekeuze

Het volgen van een webklas geeft scholieren inzicht in het studieprogramma van de universiteit. Deelnemers ervaren de webklassen als zeer positief. ‘De RUG loopt hiermee internationaal voorop’, stelt Arjen Dijkstra, de coördinator van de webklassen. ‘Scholieren kunnen zich beter dan ooit voorbereiden op de universiteit.’

Deelname

De eerstvolgende ronde webklassen vindt plaats van 2 t/m 29 maart 2015. Deelnemers kunnen zich inschrijven vanaf vrijdag 23 januari om 10.00 uur.
Laatst gewijzigd:30 maart 2020 14:49
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 05 maart 2024

    'Ook grijze muizen kunnen creatief zijn'

    Organisatiepsycholoog Eric Rietzschel onderzoekt creativiteit op de werkvloer. Volgens hem helpt creativiteit ons om verder te komen, maar is er ook een negatieve kant.

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...