Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Eerste internationale doctoraat RUG aan afasieonderzoekers uitgereikt

23 januari 2015
Laura Bos (links) en Rimke Groenewold Foto: Elmer Spaargaren
Laura Bos (links) en Rimke Groenewold Foto: Elmer Spaargaren

Op donderdag 22 januari heeft de Rijksuniversiteit Groningen voor het eerst in haar geschiedenis joint PhD-bullen uitgereikt. Laura Bos en Rimke Groenewold promoveerden allebei op die dag op een onderwerp binnen de afasie. Zij kregen een doctorsdiploma van de RUG, maar ook van de universiteit van Potsdam en Macquarie University (Sydney). Bos en Groenewold promoveerden binnen het IDEALAB-programma, dat door de Europese Unie wordt ondersteund.

Een joint-PhD houdt in dat een promovendus niet van één, maar van twee of meer universiteiten een doctorstitel krijgt. Het onderzoek en onderwijs behorend bij de promotie heeft plaatsgevonden in een gezamenlijk traject aan twee of meer universiteiten. Het is voor het eerst dat een dergelijk diploma aan de RUG werd uitgereikt.

Afasie

Laura Bos en Rimke Groenewold hebben onderzoek gedaan naar afasie, een taalstoornis die optreedt bij niet-aangeboren hersenletsel. Afasie kan zich op veel verschillende manieren openbaren, bijvoorbeeld door grammaticale problemen of door woordvindingsproblemen. Opvallend is dat voor vrijwel alle mensen met afasie werkwoorden erg lastig zijn, terwijl die werkwoorden nou juist zo belangrijk zijn in onze communicatie. Bos heeft zich in haar onderzoek vooral gericht op tijdsverwijzing van werkwoorden. Groenewold heeft onderzoek verricht naar het gebruik van de directe rede door afasiepatiënten.

Gezamenlijk programma

De leerstoelgroep Neurolinguïstiek van de Faculteit der Letteren is met vier andere universiteiten (drie in Europa, één in Australië) partner in het IDEALAB-programma. IDEALAB (International Doctorate in Experimental Approaches to Language and Brain) heeft tot doel promovendi op te leiden op het gebied van experimentele en klinische aspecten van taal en hersenen bij gezonde en taalgestoorde kinderen en volwassenen. Een gezamenlijk onderwijsprogramma en een onderzoekstraject aan minimaal twee deelnemende universiteiten leiden tot een joint doctorate. IDEALAB wordt gefinancierd door het subsidieprogramma Erasmus Mundus van de Europese Unie, dat kwalitatief zeer hoogstaande internationale samenwerkingsprogramma’s in het hoger onderwijs ondersteunt.

Meer informatie

Laura Bos
Laura Bos
Rimke Groenewold
Rimke Groenewold
Laatst gewijzigd:02 februari 2015 09:34

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Nieuw tijdschrift: Virtus

  Virtus is een onafhankelijk, multidisciplinair en meertalig peer-reviewed tijdschrift met artikelen over alle aspecten van de geschiedenis van de adel. Het is zojuist toegevoegd aan de tijdschriftenlijst van University of Groningen Press.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 10 oktober 2018

  Studenten bouwen mesohut

  In deze video vertellen studenten wat er zo interessant is aan mesolithische (Midden-Steentijd) onderkomens van ca. 7000 jaar geleden en waarom de experimentele archeologie een bijzonder inzichtelijke en verbazingwekkende subdiscipline is.