Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Sibrand Poppema verwelkomt internationale studenten op Schaakfestival Groningen

23 december 2014

Op het Sportcentrum van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool vindt rond kerst de 52e editie plaats van het Schaakfestival Groningen, een toernooi dat ooit begon als jeugdtoernooi. Veel topspelers begonnen hun internationale carrière als jeugdspeler in Groningen. De komende editie van het toernooi, dat gehouden wordt van 21 t/m 30 december, is bijzonder omdat de 400-jarige RUG studenten van partneruniversiteiten over de hele wereld heeft uitgenodigd deel te nemen. Zo’n zestig studenten vanuit de hele wereld en van alle speelsterktes hebben aan die oproep gehoor gegeven. Zij werden aan de vooravond van het toernooi hartelijk welkom geheten door Sibrand Poppema, voorzitter van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen.

De internationale studenten werden door collegevoorzitter Sibrand Poppema ontvangen in het Academiegebouw. Foto's: Elmer Spaargaren
De internationale studenten werden door collegevoorzitter Sibrand Poppema ontvangen in het Academiegebouw. Foto's: Elmer Spaargaren

De internationale studenten zullen met de in totaal ruim 300 deelnemers aan het negendaagse open toernooi deelnemen. Sommigen zullen meedoen om de hoofdprijzen in het sterk bezette toernooi. Sterkste studenten zijn Zaven Andriasian uit Armenië, Alexander Ipatov uit Turkije en Daniele Vocatura uit Italië. De sterkste Nederlandse student is Daan Brandenburg uit Drachten, hij is net begonnen aan de master Multilingualism in Leeuwarden. Favorieten uit Groningen zijn de grootmeesters Sergey Tiviakov, Sipke Ernst en Jan Werle.

University of Groningen Chess Challenge

Collegevoorzitter Sibrand Poppema verwelkomt de internationale studenten.
Collegevoorzitter Sibrand Poppema verwelkomt de internationale studenten.

Naast het open toernooi vinden er twee tweekampen plaats onder de naam University of Groningen Chess Challenge. Idee achter de tweekampen is dat talentvolle jonge spelers ervaring kunnen opdoen in matches tegen meer ervaren spelers. Jeugdtalent uit Groningen Jorden van Foreest neemt het over zes partijen op tegen oud-Nederlands kampioen Dimitri Reinderman. Nederlands kampioene Anne Haast – studente in Tilburg – speelt een match tegen de sterke Duitse Elisabeth Paehtz.

Vrij toegankelijk

Het toernooi op het Sportcentrum is vrij toegankelijk. Op 24 t/m 30 december (1e Kerstdag is een rustdag) geven Hans Böhm en Gert Ligterink voor het publiek commentaar bij de partijen.

Naast het hoofdtoernooi is er ook een nevenprogramma dat voor iedereen toegankelijk is:

  • Op 22 en 23 december verzorgen Gea Passies en Johanan Havinga een muzikaal programma rondom de Franse componist Erik Satie. Met pianomuziek, verhaal en zang, in combinatie met film en dans. De film in de voorstelling speelt zich af in een café waar een schaakspel centraal staat.
  • Op 27 december is er een lezing van Karel van Delft over schaakpsychologie
  • Op 28 december is er een schaak-/pop-pubquiz
  • Schaaksimultaans: wie het een keer op wil nemen tegen een schaaktopper kan zich aanmelden voor een schaaksimultaan tegen Dimitri Reinderman (Nederlands kampioen 2013, op 29 december vanaf 11.00 uur) of Anne Haast (Nederlands kampioene 2014, op 30 december vanaf 11.00.). Beide simultaans zullen plaatsvinden op het sportcentrum van de RUG en Hanze op het Zernike complex. Aanmelden kan via een mail naar jancolly@gmail.com, met vermelding van de simultaan van uw voorkeur (beide mag overigens ook).
Deelnemers tijdens de welkomstceremonie in de aula.
Deelnemers tijdens de welkomstceremonie in de aula.
Laatst gewijzigd:15 januari 2018 12:30
printView this page in: English

Meer nieuws