Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

NWO TOP-subsidie voor sterrenkundigen Oosterloo en Caputi

01 december 2014

NWO Exacte Wetenschappen kent aan de RUG-astronomen Tom Oosterloo en Karina Caputi een TOP-subsidie toe. In totaal kent NWO zestien wetenschappers in de astronomie, informatica en wiskunde of een combinatie van deze disciplines een TOP-subsidie toe. Zeven wetenschappers zijn senior onderzoekers met een bewezen track record, de overige negen zijn junioronderzoekers die aan het begin van hun wetenschappelijke carrière staan. In totaal ontvangen de wetenschappers 6 miljoen euro. De subsidie is voor vernieuwend, grensverleggend en risicovol onderzoek dat niet aan een specifiek onderwerp is gebonden. (Bron: persbericht NWO)

Prof. dr. T.A. Oosterloo (ASTRON) krijgt een subsidie uit Compartiment 1, bedoeld voor senior onderzoekers met een bewezen track record van significante onderzoeksresultaten in de afgelopen 10 jaar. Het gehonoreerde onderzoeksvoorstel heet 'The Hunt for the Darkest Galaxies'. In totaal is binnen Compartiment 1 vier miljoen euro verdeeld over zeven projecten.

Dr. K.I. Caputi, Rosalind Franklin Fellow aan de Rijksuniversiteit Groningen, krijgt een subsidie uit Compartiment 2, bedoeld voor junioronderzoekers die aan het begin van hun wetenschappelijke carrière staan. Zij deed een succesvolle aanvraag voor haar onderzoeksproject 'Mapping the Peak Star Formation Activity of the Universe with New Nanotechnological Devices'. Aan negen jonge onderzoekers is een Top 2-financiering toegekend, voor een totaalbedrag van iets minder dan 2 miljoen euro.

Laatst gewijzigd:13 november 2015 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 12 december 2017

  Weidevogel en boer zijn gebaat bij ruige stalmest

  In agrarische graslanden spelen rode wormen een sleutelrol in de bodemvruchtbaarheid en in de voedselvoorziening van weidevogels. RUG-onderzoeker Jeroen Onrust onderzocht de wisselwerking tussen boeren, wormen en weidevogels. Hij concludeert dat de...

 • 06 december 2017

  Ribosomen bepalen lading van eiwitten

  Tijdens onderzoek naar de relatie tussen de ‘drukte’ in een cel, de ionsterkte en eiwitdiffusie ontdekten biochemici van de RUG iets bijzonders: positief geladen eiwitten blijven plakken aan de ribosomen. Dit verklaart waarom de meeste in water oplosbare...

 • 04 december 2017

  Controle over de spin-richting in een ‘sandwich’ van tweedimensionaal materiaal

  RUG-onderzoekers laten zien dat manipulatie van elektronenspin in grafeen mogelijk is met behulp van molybdeen diselenide. Hun resultaten zijn verschenen in het tijdschrift Nano Letters.