Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Speciale videogame uitstekende training voor chirurgische vaardigheden

16 december 2014

Chirurgen kunnen een speciale door Cutting Edge[i] ontwikkelde videogame gebruiken als ‘warming-up’ voor een laparoscopische operatie; chirurgen die een kwartier met de game speelden maakten minder fouten op een aantal bestaande chirurgische testjes. Dit blijkt uit het proefschrift van Maarten Jalink van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Uit zijn studie blijkt verder dat zij die goed in laparoscopie zijn, ook goed zijn in de game en omgekeerd. Jalink promoveert op 17 december aan de Rijksuniversiteit Groningen.

In zijn proefschrift onderzocht Jalink het effect van het spelen van specifieke videospellen op iemands laparoscopische basisvaardigheden. Laparoscopie is een vorm van chirurgie waarbij de chirurg een camera in de buikholte plaatst via een klein sneetje in de buikwand. Via een aantal andere kleine sneetjes worden lange instrumenten, zoals grijpers en scharen, ook in de buikholte gebracht om daarmee een (steeds groter wordend) aantal operaties uit te voeren. Voordelen zijn onder andere kleinere sneeën en kortere opnameduur. De techniek vereist voor de chirurg andere basisvaardigheden.

Underground

Aankomend chirurgen vinden oefenen met computersimulatoren om hun laporoscopische vaardigheden te verbeteren, vaak saai en eentonig. Om hen op een leuke, goedkope en aantrekkelijke manier meer te laten oefenen aan hun basisvaardigheden, heeft Cutting Edge een speciale videogame ontwikkeld, Underground genaamd. Jalink ging na of deze game een goede training was voor laporoscopische bewegingen en een positief effect had op iemands vaardigheden.

Uit zijn onderzoek bleek allereerst dat de game voldoende lijkt op de bewegingen met laporoscopische instrumenten en daardoor goed is te gebruiken voor het trainen van deze vaardigheden. Hij toonde verder aan dat iemand die goede laporoscopische vaardigheden heeft, de game duidelijk beter doet. Het omgekeerde bleek ook het geval te zijn.

Game Over

In zijn onderzoek keek Jalink ook of het voor chirurgen zinvol is om de videogame als ‘warming-up’ te doen. Dit bleek inderdaad het geval te zijn; chirurgen deden enkele standaardtesten sneller en met minder fouten nadat zij eerst een kwartier de game hadden gespeeld. Hieruit leidt Jalink af dat experts op het gebied van laporoscopische chirurgie daadwerkelijk baat kunnen hebben bij een warming-up met de game Underground.

Jalink pleit voor meer onderzoek naar het langetermijn-effect van trainingen met serious games. ‘Daarmee kan duidelijk worden of de game ook bruikbaar is in training voor andere operatietechnieken’. Gebruik van de games als beoordelingsmiddel in de opleiding wijst Jalink af: ‘Niemand wil op professioneel vlak afgekeurd worden op basis van een lage score of een ‘Game Over’-schermpje.’

Curriculum Vitae

Maarten Jalink MSc (Winschoten, 1988) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij deed zijn onderzoek bij de afdeling chirurgie van het UMCG. De titel van zijn proefschrift is: ‘Validation of a video game made for training laparoscopic skills’. Hij werkt momenteel als arts-assistent in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, Suriname.

[i] Cutting Edge is een samenwerkingsverband tussen UMCG, gameontwikkelaar Grendel Games en LIMIS (Leeuwarden Institute for Minimally Invasive Surgery); het is speciaal voor de ontwikkeling van deze game opgericht.

Bron: persbericht UMCG/RUG

Laatst gewijzigd:17 december 2014 11:30
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....

 • 14 februari 2018

  Portugese pleisterplaatsen meer in trek bij jonge grutto’s dan Spaanse

  Mo Verhoeven van de Rijksuniversiteit Groningen en collega’s hebben ontdekt dat de jonge grutto’s deze verandering in het trekpatroon bewerkstelligen. Bijna alle volwassen vogels blijven namelijk op de trek naar Nederland trouw aan hun normale route:...

 • 12 februari 2018

  In Memoriam | Professor Serge Daan

  Professor emeritus Serge Daan was an inspiring biologist with a broad interest in science. He was a fellow of the Royal Society of Canada and was knighted in the Order of the Lion of the Netherlands. He was awarded several prizes and awards, including...