Skip to ContentSkip to Navigation
About us News and events News articles

Interlandse Wetenschapswinkeldagen in Groningen

Twee RUG-wetenschapswinkels genomineerd voor interlandse prijs
04 november 2014

Om het jaar worden de Interlandse Wetenschapswinkeldagen georganiseerd door een Wetenschapswinkel in Nederland of Vlaanderen. Dit jaar worden de dagen in Groningen georganiseerd, op 6 en 7 november 2014. Deze inspiratiedagen bestaan uit verschillende lezingen en workshops, maar ook uit de uitreiking van de Wetenschapswinkelprijs voor het beste project.

Twee projecten van de Rijksuniversiteit Groningen/UMCG zijn genomineerd voor de interlandse (Nederlands-Belgische) Wetenschapswinkel prijs. De wetenschapswinkel Geneeskunde en Volksgezondheid maakt kans met het onderzoek “Mantelzorgers, mindfulness en kwaliteit van leven” en de wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie met de “Jeugdherinneringen van de Groningse Illustrator Cornelis Jetses (1873-1955)”. De prijs wordt 7 november uitgereikt.

Wetenschap: daar heb je wat aan!

Naast de Groningse projecten zijn er projecten uit Brussel over dakloze vrouwen in de nachtopvang (Vrije Universiteit Brussel) en een ontwerp voor een natuurhuis (Universiteit Twente) genomineerd. De prijs wordt uitgereikt tijdens de Interlandse Wetenschapswinkeldag op 7 november in Groningen. Tijdens dit event, bedoeld voor iedereen met interesse op het raakvlak van wetenschap en maatschappij, valt er ook te genieten van PEP-talks, filmpjes, posterpresentaties, lezingen, interviews en discussie.

Groningse genomineerden: Jetses en Mindfulness

Het eerste genomineerde project gaat over Cornelis Jetses, illustrator van onder andere het leesplankje en Ot en Sien. Hij groeide op in een arbeidersgezin in Groningen. De Cornelis Jetses Stichting ontdekte onlangs een schriftje met Jetses’ jeugdherinneringen. Via de wetenschapswinkel kon geschiedenisstudent Bob Verschoor een onderzoek naar deze jeugdherinneringen doen. Het leidde tot een rijk geïllustreerd boek met de herinneringen in historische context en een tentoonstelling in het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

Het tweede project zoomt in op mantelzorgers. Mantelzorgers raken gemakkelijk overbelast, dat is uiteraard een onwenselijke situatie. Namens de wetenschapswinkel onderzocht sociologiestudent Sanny Kappen hoe mantelzorgers actief en gezond kunnen blijven. Kappen bekeek daarvoor de resultaten van een mindfulness-training voor mantelzorgers in de gemeenten Groningen en Assen. Hieruit bleek dat deze training de mantelzorgers leerde grip op hun leven te houden, wat hen rustiger en energieker maakte.

Meer weten? Kijk op http://www.rug.nl/science-and-society/science-shops/interlandse-wetenschapswinkeldagen

Neem voor meer informatie contact op met Karen de Bot, k.d.j.m.de.bot rug.nl

Laatst gewijzigd:04 november 2014 09:46

Meer nieuws

 • 26 februari 2020

  Letterenfaculteit organiseert congres over roeping van de wetenschap

  Op 4 en 5 maart a.s. organiseert de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen een congres ter ere van het emeritaat van hoogleraar Klaas van Berkel. Deze bekende en befaamde Groningse wetenschapshistoricus en universiteitshoogleraar...

 • 25 februari 2020

  ‘We zitten vast in het stoornisdenken’

  Ze schreef het boek Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen. Ze nam het initiatief voor Festival Apaart, voor meer tolerantie voor mensen die ‘anders’ zijn. En ze bedacht een plan voor klassikale kinderfeestjes. Allemaal activiteiten die...

 • 24 februari 2020

  Snel middenstuk belangrijk voor prestatie junioren op 1500 meter schaatsen

  Schaatsjunioren die beter presteren op de 1500 meter, bouwen hun race beter op, waarbij ze hun snelheid in het midden van de race beter vasthouden. Zij zitten ook dieper en hebben een betere afzet dan minder goed presterende junioren. Dit blijkt uit...