Jo Shapiro benoemd tot bijzonder hoogleraar Professionalism en Peer Support
Jo Shapiro uit Boston is per 15 oktober door het Groninger Universiteits Fonds benoemd tot bijzonder hoogleraar Professionalism and Peer Support in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Deze leerstoel is de eerste in zijn soort in Nederland en past bij de prioriteit die het UMCG geeft aan patiëntveiligheid en kwaliteit van zorg.
Wanneer een dokter betrokken is bij een fout die de patiënt ernstige schade toebrengt, heeft dat ook een overweldigend effect op de arts. Schuld, schaamte en angst zijn geen ongebruikelijke reacties, maar artsen zijn vaak gewend die voor zich zelf te houden. Het is belangrijk dat hulpverleners vaardigheden hebben en ontwikkelen om met gemaakte fouten om te gaan en in een veilige omgeving reflecteren op gedrag, zorg en de samenwerking in een team. In de opleiding tot arts en medisch specialist en in het dagelijks werk is er nog maar weinig aandacht voor deze vorm van professioneel gedrag. Daarom zal Shapiro met artsen in het UMCG werken aan professioneel gedrag, team training en communicatievaardigheden.
Jo Shapiro is chirurg, medeoprichter en directeur van het Center for Professionalism and Peer Support van het Brigham’s and Women’s hospital in Boston. Ze heeft volop ervaring in het trainen van artsen in peer support, de opvang van collega’s die betrokken zijn bij een calamiteit. Sinds twee jaar doet ze dat ook in het UMCG. Met deze bijzondere leerstoel zullen dit soort trainingen en onderzoek naar peer support verder verdiept worden. Om al vroeg in de opleiding tot arts aandacht te besteden aan dit onderwerp, gaat Shapiro ook coaches trainen die studenten Geneeskunde begeleiden in professioneel gedrag. Shapiro wordt voor vijf jaar benoemd.
Laatst gewijzigd: | 12 maart 2020 21:49 |
Meer nieuws
-
05 maart 2025
Vrouwen in de wetenschap
De RUG viert Internationale Vrouwendag met een bijzondere fotoserie: Vrouwen in de wetenschap.
-
28 februari 2025
Vici-beurzen voor twee onderzoekers RUG/UMCG
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft Vici-subsidies van elk maximaal 1,5 miljoen euro toegekend aan Merel Keijzer en Charalampos Tsoumpas. Met deze subsidie kunnen de onderzoekers vijf jaar lang een innovatieve...
-
11 februari 2025
Ruimte voor je beperking
De RUG doet het goed als het gaat om samenwerkingen tussen onderzoekers van verschillende faculteiten. Een mooi voorbeeld is het project ’Disabled city’, waarin onderzocht wordt hoe de mobiliteit van mensen met een fysieke beperking verklaard kan...