Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Vernieuwing van maten voor leeropbrengsten in het VO is kleine stap in goede richting

17 september 2014

Het beoogde nieuwe opbrengstenmodel voortgezet onderwijs van de Inspectie van het Onderwijs is een verbetering ten opzichte van het oude model, maar men moet zich realiseren dat er slechts een kleine stap richting het optimale model wordt gezet.

Prospectieve berekening van het onderbouwrendement levert een beter dekkende maat op dan de huidige retrospectieve berekeningswijze. Bovendien past het beter bij de intuïtieve betekenis van de maat.

Bij het berekenen van de toegevoegde waarde van een vo-school voor de doorstroom van vmbo-t naar havo kan volstaan worden met alleen correctie voor het beginniveau. Echter, een dergelijke maat kan maar voor ruim de helft van de scholen bepaald worden.

Succesvolle plaatsing in het mbo door vmbo-bl/kl scholen als maat voor het extern rendement kan wel op vrijwel alle vo-scholen bepaald worden. Maar de mbo-instellingen spelen een belangrijke rol bij de succesvolle plaatsing. Hierdoor kan de unieke bijdrage van een vo-school alleen maar worden bepaald met complexe berekeningsmethoden.

Dit zijn de vier belangrijkste conclusies uit het rapport. Een digitale versie van dit rapport staat op de website van GION onderwijs/onderzoek, onder het kopje 'publicaties'

http://www.rug.nl/research/groningen-institute-for-educational-research/research/publications/

In het rapport wordt verslag gedaan van vier deelprojecten: 1) de validering van het beoogde opbrengstenmodel van de Inspectie aan de hand van VOCL-‘99 data, 2) het uitproberen van nieuwe maat voor het onderbouwrendement en het ontwikkelen van een maat voor de toegevoegde waarde voor de doorstroom 3) vmbo-t naar havo en 4) vmbo-bl/kl naar mbo.

Laatst gewijzigd:10 oktober 2018 16:20
Deel dit Facebook LinkedIn

Meer nieuws

  • 06 juni 2025

    India-Nederland Hydrogen Valley Fellowship-programma aangekondigd

    Ter gelegenheid van Wereldmilieudag op 5 juni 2025 maakten het Indiase ministerie van Wetenschap en Technologie en de RUG gisteren de start bekend van een partnerschap voor het Hydrogen Valley Fellowship-programma. Dit programma biedt getalenteerde...

  • 24 maart 2025

    RUG 28e in World’s Most International Universities 2025 ranglijst

    De Rijksuniversiteit Groningen is door Times Higher Education gerangschikt op de 28e plek in de World’s Most International Universities 2025 ranglijst. Daarmee laat de RUG instellingen als MIT en Harvard achter zich. De 28e plek betekent een stijging...

  • 05 maart 2025

    Vrouwen in de wetenschap

    De RUG viert Internationale Vrouwendag met een bijzondere fotoserie: Vrouwen in de wetenschap.