Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Rijksuniversiteit Groningen beperkt CO2-uitstoot met klimaatneutraal printen

15 september 2014

Om haar duurzame ambities kracht bij te zetten, heeft de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gekozen voor het ‘carbon balanced printing’-programma van Ricoh. Met dit programma wordt de bestaande CO2-impact van de printomgeving geanalyseerd en worden verbeteringen doorgevoerd om deze impact te verkleinen én volledig te compenseren. Het resultaat hiervan is dat de RUG de CO2-uitstoot van haar printomgeving met 40 % verlaagt.

Tjeerd-Willem Hobma, directeur Centrum voor Informatie Technologie van de RUG: ‘Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen de universiteit. De samenwerking met Ricoh zorgt ervoor dat we dit heel concreet kunnen maken. En door zowel studenten als medewerkers intensief te informeren en betrekken, werken zij actief mee aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Naast de inzet van energiezuinige printers besparen we nu ieder jaar 16 miljoen vellen papier. Dat is een fantastische besparing, maar er blijft altijd een onvermijdelijke CO2-restuitstoot over. Deze compenseren we nu door middel van VN-gecertificeerde carbon credits. Hierdoor print een RUG-medewerker of -student vanaf nu volledig klimaatneutraal. Een mooi resultaat en vooral een stimulans om te blijven kijken naar nieuwe mogelijkheden voor het verder verduurzamen van onze organisatie.’

Duurzaam ondernemen

Maurice Janssen Duijghuijsen, Client Director bij Ricoh Nederland: ‘We zijn er trots op dat we de Rijksuniversiteit Groningen kunnen helpen om volledig klimaatneutraal te printen. Als organisatie die al tien jaar op rij genoemd wordt als één van de meest duurzame organisaties ter wereld, proberen we onze klanten zo veel mogelijk te ondersteunen in duurzaam ondernemen. Zo ook bij de RUG, waar inmiddels meer dan 75% van alle documenten dubbelzijdig geprint wordt en de universiteit jaarlijks 100.000 euro aan energie en papier bespaart.’

Laatst gewijzigd:15 januari 2018 10:10
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...