Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Universiteitsbibliotheek krijgt meer studieplekken, zonnepanelen en een extra dakterras

15 september 2014

‘Alle verdiepingen krijgen meer toiletten, binnen maken we het groener en er komt een ‘geluid-sluis’ met print- en koffievoorziening tussen het trappenhuis en de studiezalen,´ aldus Anouk Vermeulen, architect van AG Architecten. ‘De UB krijgt bovendien een extra dakterras, en het aantal studieplekken stijgt naar ongeveer 2240.’ Het is de uitkomst van het Voorlopig Ontwerp dat het Haarlemse architectenbureau namens de Rijksuniversiteit Groningen heeft samengesteld. Het in januari gepresenteerde Masterplan Renovatie UB vormde het uitgangspunt van de grondige renovatie.

Anouk Vermeulen
Anouk Vermeulen

Zo´n 2240 gevarieerde studieplekken

De Universiteitsbibliotheek krijgt meer studieplekken: ongeveer 2240 in totaal. Verdere uitbreiding is mogelijk indien op termijn minder open boekenplanken nodig zijn. De nieuwe indeling maakt het mogelijk om meer computerplekken, meer leesplekken, meer groepsplekken en meer absolute stilteruimtes te creëren. Daarnaast wordt ook een nieuw fenomeen geïntroduceerd: de soloplekken naast de boekenkasten. ‘We zagen bij andere bibliotheken dat juist deze soloplekken erg populair zijn,’ zegt Vermeulen.

Vervolg op Masterplan

Voortvloeiend uit het Masterplan (januari 2014) zijn de studieplekken zo veel mogelijk ingetekend langs de gevelstrook zodat in natuurlijk daglicht wordt gestudeerd. De architect heeft goed nagedacht om ruimtes met harder geluid, zoals printers, toiletten, koffieruimtes en kluisjes te scheiden van plekken waar men graag rustig wilt studeren. Strategisch geplaatste boekenkasten en duidelijke looppaden zorgen voor slimme bufferzones. Ook krijgen de meeste plekken eigen stopcontacten. Alleen op de absolute stilteplekken – waar gebruik van smart devices niet is toegestaan – komt deze voorziening juist niet.
Toevoegingen op het Masterplan zijn er ook. Zo wordt op de tweede verdieping een bestaande buitenruimte toegankelijk gemaakt als extra dakterras. Verder wordt op de tweede verdieping de vide dichtgezet, wat meer oppervlakte en (indelings)flexibiliteit aan het gebouw geeft en wordt het trappenhuis op de begane grond middels een trapgat verbonden met de kelder. Door deze ingreep kan deze ruimte eventueel op langere termijn worden ingericht als fietsenkelder. Tot die tijd blijft het huidige boekenmagazijn in de kelder gewoon bestaan.

Impressie leeskamer
Impressie leeskamer

High speed internet en zonnepanelen

Het gebouw zal ook technisch beter worden. Waar eerder al succesvolle testen zijn geweest met een verbeterd en duurzamer ventilatiesysteem, moet de UB ook sneller en beter internet krijgen. Daarom wordt vanaf september een pilot uitgevoerd met high speed draadloos internet met 802.11 ac-techniek, waarmee theoretisch snelheden tot 600 MB/seconde haalbaar zijn. Het doel van de pilot is de capaciteit en snelheid van het draadloos netwerk te verhogen met de nieuwste technologie welke momenteel beschikbaar is. Om het gebouw nog duurzamer te maken zal BAM Techniek, verantwoordelijk voor de installatiewerkzaamheden, LED-verlichting aanbrengen en zonnepanelen plaatsen op het dak. Alle plekken hebben tevens zicht op groen. Tot slot worden overbodig geworden materialen zoveel mogelijk hergebruikt. Zo is voor de overtollige kluisjes een nieuwe bestemming gevonden bij het Sportcentrum op de Zernikecampus, de rest wordt hergebruikt binnen de bibliotheek.

De renovatie is begonnen

De eerste fase van de renovatie (start: eind september) is het gereed maken van het koffiecafé op de huidige locatie van de kluisjes op de begane grond. Tegelijkertijd doet de architect voorstellen voor kleurstellingen en materiaalgebruik voor de studiezalen, het interieur en de nieuwe entreezone van de UB. Studenten en medewerkers zijn hierbij betrokken. De hele renovatie wordt gespreid over meerdere jaren, zodat overlast wordt gefaseerd, en de UB en haar collecties toegankelijk blijven. In de tweede fase wordt de vierde verdieping aangepakt.
Het Masterplan voor de UB is tot stand gekomen in samenwerking met medewerkers van de UB, studentenvertegenwoordigers en specialisten van binnen en buiten de Rijksuniversiteit Groningen. Het Voorlopig Ontwerp en meer informatie over de renovatie van de UB vindt u op www.rug.nl/ub2020 .

Laatst gewijzigd:16 september 2014 10:44
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws